Na inzetten overgenomen Koi's, oudste koi ziek?

Een luikje inderdaad: een forum kan meestal geen soelaas bieden bij medische problemen.
Doch niet elk probleem is meteen een ramp, erover praten voorkomt paniek!
Plaats reactie
Newbie17
Berichten: 1
Lid geworden op: 04 jul 2018, 23:59
Locatie: Dessel

Na inzetten overgenomen Koi's, oudste koi ziek?

Bericht door Newbie17 » 05 jul 2018, 00:17

Het betreft niet mijzelf, maar mijn vriend zijn vissen. maar ik maak mij zo'n zorgen dat ik toch eventjes wil info winnen. Hij heeft al een jaar of 5 een goeddraaiende vijver, waarvan ook nu de waterwaardes zeer goed zijn. Hij heeft al geruime tijd een paar kleine koi vissen en een groot exemplaar (rond de 50cm). Deze hebben het altijd zeer goed gedaan, samen met een 10tal karpers en 2 steuren. 4 weken terug heeft hij een aanbod gekregen om 6 grote koi over te nemen (kopen) van een persoon dat overleden is. Week 1 heeft hij er 2 meegenomen, week erna nog eens 2 en week erna nog eens. De vijver moest zich wel wat aanpassen denk ik, maar de waterwaardes zijn eigenlijk steeds goed gebleven.

Bij de laatste 2 koi die we zijn gaan halen hebben we wel gemerkt dat 1 ervan kleine oranje "blaasjes" op het hoofd heeft (gaat om een wit oranje koi), maar op het internet kan ik hier niet veel slecht over vinden. Het gaat om kleine brubbeltjes die niet veel groter zijn dan een speldenkop...

Helaas merkte we wel ineens op dat ze flitsen en schuren. We hebben een behandeling klaarstaan tegen de meest voorkomende wormen, maar durven niet goed behandelen met dit hete weer én omwille van de steuren, die we niet tijdelijk elders kunnen onderbrengen. Zou dit kwaad kunnen toch te behandelen? We staan deze week nog met late shift en hebben bang dat als we het niet in het oog kunnen houden, het misloopt... behandelen doen we zowizo s avonds...

Minder leuke is, dat we vandaag zagen dat Bibi, onze vaste grootste koi wat dikke oogjes heeft en ineens vermagerd is, niet wil eten (eet normaal zelfs uit de hand), zich afzondert en ook snel ademt. Dit was gisteren nog niet het geval. Zou dit nu ook komen door worm of is er iets erger aan de hand? Ze is mijn favoriete vis en zie haar heel graag!!

Alstublieft ga niet met verwijten smijten. Help mij gewoon. Kunnen we met dit warme weer behandelen tegen worm, gaan de symptomen van Bibi hier ook iets mee te maken hebben?

Groetjes

willem v d
Berichten: 485
Lid geworden op: 05 jul 2015, 10:10
Locatie: veghel

Re: Na inzetten overgenomen Koi's, oudste koi ziek?

Bericht door willem v d » 05 jul 2018, 03:35

Ik denk eerder dat je trichodina ipv een worm.
Laat anders een koi doctor kijken een afstrijkje, want behandelen tegen wormen terwijl het een cellige parasieten zijn gaat niet werken.

Tevens kunnen sturen helemaal niet tegen deze medicijnen en zullen ze echt uit de vijver moeten voor de medicatie.

6 grote vissen er bij is veel.
Wel goed gedaan om per week 2 over te zetten :good:

jocca
Berichten: 2786
Lid geworden op: 07 jan 2015, 07:56
Locatie: lokeren

Re: Na inzetten overgenomen Koi's, oudste koi ziek?

Bericht door jocca » 05 jul 2018, 07:05

ik zou ook een koidokter laten komen,
ik het begin stond ik hier ook weigerachtig tegen en ook ik heb destijds het eerste jaar de fout gemaakt om via dokter google te gaan zoeken wat er aan de hand kon zijn.
Ook hier hebben we toen eens behandeld met de wijze woorden die we gevonden hebben op het internet. Resultaat, redelijk wat geld kwijt aan producten van een goede koihandelaar die ons direct kon helpen en ... nog steeds schurende vissen na de behandeling.
Uiteindelijk een koidokter gebeld uit de buurt hier, die braven man kwam langs, afstrijkje gemaakt, diagnose gesteld, x-aantal euro betaald (minder dan wat we betaalden aan de producten in eerste instantie) en een gerichte behandeling gedaan. Resultaat dan, geen schurende vissen meer.

Moraal van het verhaal, zonder diagnose (lees afstrijkje en bekijken onder een microscoop) ga je vaak duurder uitvallen op het einde van de rit aan allerhande producten (en misschien wel dode vissen ook nog eens die vervangen "moeten" worden) dan wanneer je meteen professionele hulp inschakelt.

succes met uw keuzes :CrossFingers: :good:

Gebruikersavatar
D-man
Berichten: 1350
Lid geworden op: 12 sep 2009, 22:06
Locatie: zwolle

Re: Na inzetten overgenomen Koi's, oudste koi ziek?

Bericht door D-man » 05 jul 2018, 08:19

Inderdaad een specialist inschakelen.

oorzaken kunnen divers zijn, kruisbesmetting bacteriecultuur, parasieten.. en ga zo maar door.

Wat ik in ditsoort situaties wel zou durven adviseren is een Anarex Bio kuur doen, onder het mom baat het niet dan schaadt het niet.

Mocht het een bacterieel iets zijn dan zou je dat hiermee voorzichtig wat kunnen aanpakken. Wel dien je dan alsnog een specialist in te schakelen om alles uit te sluiten/ iets te diagnosticeren.

Succes en houd ons op de hoogte!
ik ben mij er eentje...

Plaats reactie

Terug naar “Medisch luikje”