Vlokvorming zwemvijver

Stel je vragen of suggesties betreft de levensomgeving van je koi hier!
Plaats reactie
Minime
Berichten: 42
Lid geworden op: 29 okt 2019, 17:02
Locatie: Lummen

Vlokvorming zwemvijver

Bericht door Minime »

Dag iedereen,

onze zwemvijver heeft al jaren geen draadalgen meer en helder water. Zelfs in het ondiepe plantenfilter niet meer. Enkel aan de spuitmond waar het gefilterde water opnieuw in het zwemgedeelte wordt gepompt hangen een paar lange te wapperen in de stroom. Toppie zou je zeggen maar nee.

Elke dag ligt er wel een laagje, volgens mij afgestorven zweefalgen, in vlokken op de trap en bodem. Een zwemvijver kan je nooit zo steriel mooi en vuil vrij als een chloor zwembad houden ok, maar elke dag is toch veel. Dat was voordien niet zoveel lijkt mij.
Ik heb nu wel een UV-C lamp aan omdat hij bij onze thuiskomst na een langere periode afwezigheid redelijk troebel was. Ondertussen zijn we toch al 2 maanden terug en het blijft maar duren.
Probleem is dat die vlokken zo licht en dun zijn dat je ze niet kunt scheppen en de robot dwarrelt ze meer op dan opzuigen, resultaat, water wordt tijdelijk troebel..Dat effect heb je dan ook als er mensen zijn in geweest.
Ook op de supergladde bodem (EPDM) zitten nu veel witte en bruine vlekken die er niet meer af te krijgen zijn. De muren kan de robot dan weer wel mooi zwart houden.
Hoe kan ik dat oplossen zonder alle water eruit te pompen? 75kuub, ik probeer het liever te vermijden..

Iemand advies? Ik ben geen wekelijkse watertester maar die algemene teststrips met verschillende kleurtjes voor verschillende waterwaarden zitten allemaal in het groen..
jocca
Berichten: 10060
Lid geworden op: 07 jan 2015, 07:56
Locatie: lokeren

Re: Vlokvorming zwemvijver

Bericht door jocca »

in een natuurlijke zwemvijver ga je jammer genoeg altijd wel een zekere vervuiling hebben hoor ...
ook verkleuring van de epdm is volledig normaal, microorganismen gaan zich vroeg of laat vestigen op de wanden of bodem.

ik vrees dat buiten ermee leren leven er niet echt veel op zal zitten.

Welke filtering zit er nu op? Als die extreem fijne vervuiling er echt uit moet zal je richting een zandfilter moeten kijken, dat is de enige die het er uit zal kunnen halen.
Minime
Berichten: 42
Lid geworden op: 29 okt 2019, 17:02
Locatie: Lummen

Re: Vlokvorming zwemvijver

Bericht door Minime »

Er zit een met lavasteen gevulde filter aan vol met filterplanten, 25% van de totale inhoud.
Denk je dan dat via de pomp vuil in het water wordt geblazen? Ik dacht eerder vlokvorming door dode zweefalgen in het zwemgedeelte vanwege het uv licht.
Ok voor de vervuiling op de vloer, snap ik wel maar muren zijn wel mooi zwart gebleven door de robot. Kan ik verder wel mee leven :good:
Die vlokvorming en vervuiling was voordien niet zo hevig en de zwemvijver ligt al sinds 2016.
Bedankt voor de reactie
Minime
Berichten: 42
Lid geworden op: 29 okt 2019, 17:02
Locatie: Lummen

Re: Vlokvorming zwemvijver

Bericht door Minime »

Ik heb even rond gekeken en zie dat er verschillende systemen bestaan om extra filtering of zuivering te bekomen om de moerasfilter wat te helpen.
Blijkbaar is Hydrolyse niet geschikt voor de EPDM liner?

Beadfilter set met extra UV lijkt misschien niet verkeerd? Zo kan in meteen ook mijn natte opstelling Aquaforte pomp eruit halen en geen pomp meer in het water hebben maar een droge opstelling samen met de (econo)Beadfilter.

Iemand ervaring hiermee of advies wat ik best kan bij installeren zonder chemische producten of zout te gebruiken?
Gebruikersavatar
Dominique
Berichten: 2798
Lid geworden op: 27 okt 2007, 12:03
Locatie: Eeklo - Meetjesland-Centrum
Contacteer:

Re: Vlokvorming zwemvijver

Bericht door Dominique »

Tegen zwevende algjes gebruik je Biobooster+, bezonken vuil kan je opstofzuigen mocht je robot hierdoor verstoppen.
Koivijver - Zwemvijver - Chloorvrij zwemmen - Alles Voor De Vijver
Minime
Berichten: 42
Lid geworden op: 29 okt 2019, 17:02
Locatie: Lummen

Re: Vlokvorming zwemvijver

Bericht door Minime »

Bedankt maar de zweefalgen houd ik goed onder controle met UV-C. Het is daardoor waarschijnlijk dat ik nogal veel vlokvormig vuil heb (afgestorven eencelligen?) Voor de volledigheid, het water is helder.
Als ik nog een extra filtering kan voorzien vóór het water opnieuw in het zwemgedeelte wordt gepompt zou die vervuiling toch een pak minder moeten zijn.
De vlokken vallen bij de minste verstoring uit elkaar in zeer lichte en kleine stukjes dat de robot doet opdwarrelen door zijn roterende borstels als hij in de buurt komt..
Nu moet ik nog geregeld de grote logge vijverstofzuiger uithalen en dat wil ik beperken. Daarom dat ik die robot heb aangeschaft.

Ik had hier het advies gekregen om naar een zandfilter te kijken maar ik lees dat een zandfilter in een zwemvijver nogal snel kan dichtslibben door het slijmige afval waardoor ook de bodem en muren glad worden.
easyrider
Berichten: 29
Lid geworden op: 14 aug 2013, 20:38
Locatie: antwerpen

Re: Vlokvorming zwemvijver

Bericht door easyrider »

Wanneer je een slecht microklimaat hebt in uw water, dan verbetert een UV-lamp het microklimaat niet.

Een UV-lamp doodt zowel de goede als de slechte bacteriën. Door massaal bacteriën te doden verander je geen millimeter aan de verhouding goede/slechte, dus beter niet gebruiken.

Als we onze lucht continu moeten ontsmetten, dan is er iets serieus verkeerd en is het beter om de oorzaak aan te pakken.

Dit massaal doden van alle leven zorgt ook voor extra rottend organisch afval in uw vijver. Wie zal dit dan opruimen, als je alle opruimers doodt? Heel dikwijls zullen de draadalgen dit doen.
Een UV-lamp is een symptoombestrijder en vergroot ook het probleem (zelfs al werkt het ogenschijnlijk) omdat het de opruiming van het organisch afval in uw vijver tegenwerkt.

Vissen produceren afvalstoffen die snel moeten omgezet worden. Hiervoor zijn heel veel micro-organismen nodig.
Heb je er te weinig dan kunnen de waarden van het zeer giftige ammoniak en nitriet hoger oplopen. Dit is zeer ongezond voor de vissen en bij nog hogere waarden ook snel dodelijk.

We horen van klanten dat een UV-lamp soms hun probleem oplost, maar van vele horen we ook dat ze er geen baat bij hebben. Wij vinden het principe niet goed.
Het is net als gif, je doodt zowel het goede als het slechte.
Je hebt er in tegenstelling tot gif ogenschijnlijk geen schadelijke residuen van, maar je hebt deze wel doordat uw (schadelijke) afvalstoffen niet zo goed verwerkt worden.

Effectieve Micro-organismen vestigen zich na enkele dagen grotendeels op de wanden van de vijver.

Wens je dan toch uw lamp aan te steken wacht dan minimum een goede week totdat de meeste micro-organismen zich op de wanden hebben gevestigd.De filterpomp moet wel altijd aanliggen. Let op als je deze aflegt, dan komen de micro-organismen in de filter zonder zuurstof en voeding en sterven voor een groot deel af.
Minime
Berichten: 42
Lid geworden op: 29 okt 2019, 17:02
Locatie: Lummen

Re: Vlokvorming zwemvijver

Bericht door Minime »

Bedankt voor de uitgebreide uitleg.

Ik snap helemaal wat u bedoelt maar het betreft een zwemvijver zonder vissen met een mooi gevulde plantenfilter.
De vijverpomp draait zomer en winter 24/7. Het is een Aquaking 20.000 of 25.000l/hr dat weet ik niet meer zeker. De volledige inhoud van de vijver gaat er dus ongeveer om de 5hr helemaal door. Er zit ook een zuurstofpomp met enkele zuurstofstenen in de Lavafilter die quasi de hele zomer aan staat.
De waterwaarden zijn goed, water helder, de libellen zowel als hun larven, bootsmannen, waterspinnen, slakken groot en klein tegen de muren zijn er in overvloed en in de filter zie ik geregeld een salamander en kikkers.
De robot gaat er elke week in, er ligt helemaal niets op de grond om te rotten. De filter wordt elk vooraar gesnoeid en alle dode bladeren eruit gehaald. De muren en bodem in het zwemgedeelte zijn glad met een lichte groene schijn, dat is dat "muurmos" waarvan ik al gelezen heb denk ik. Stoort ons ook helemaal niet.. enkel het vuil dat neerslaat op bodem en trappen.
Ik zou echt niet weten waarom of vanwaar een slecht microklimaat zou komen. Misschien omdat hij in de volle zon ligt en de warme temperaturen zijn ook niet ideaal denk ik.
De UV-c staat trouwens nooit constant op alleen de laatste 2 maanden met die hitte soms en het houdt het echt mooi helder.
Misschien kan een beadfilter na de plantenfilter al veel oplossen? UV dan ook alleen maar aan als hij weer dreigt om te slaan naar troebel
Plaats reactie

Terug naar “Waterkwaliteit”