Nog een x aantal weken en de overkapping zal weer geplaatst worden

Hieronder volgt een opsomming uit welke elementen de overkapping is opgebouwd:
De aluminium geanodiseerde heeft een totale lengte van ruim zes meter,het totaal gewicht zal rond de 30 kilo zijn.
De hoogte is 15 cm en breed 4 cm,onder balk is zoals jullie kunnen zien een verhoging geplaatst,deze heeft op de eerste plaats als functie om hoger uit te komen boven de waterspiegel - met het oog op het evt. springen van de Koi – op de tweede plaats ter bevestiging op de vijverrand.
De verhoging kan meegedraaid worden met de vorm van de vijver en is voorzien van een overstekend randje aan de binnenkant welke iets over de vijverrand valt zodat deze nimmer kan verschuiven.
Aan weerszijden van de balk is over de gehele lengte een U profiel (30 x 20 mm) geplaatst in de juiste hoek die benodigd is om tot een goede afwatering te komen van de 16 mm dikke policarbonaat platen welke in de U profielen geschoven worden.
De twee RVS schroeven hebben als doel de kopstukken te borgen en alles daarmee netjes op zijn plaats blijft.
Eenmaal de middenbalk op zijn plaats ligt is het tijd om de afwatering goten te plaatsen.
Dit is altijd een precisie karwijtje om ze parallel met de middenbalk te krijgen,het plaatsen van twee policarbonaat platen aan de uiteinde is hier een makkelijke hulp bij,daarna kan de goot met slechts een paar RVS schroeven op de randafwerking gemonteerd worden.
De beide goten zijn eveneens voorzien van een zelfde U profiel in de juiste schuinte ( welke dus correspondeert ) als op de middenbalk.
Nu de middenbalk en afwateringsgoot uitgelijnd zijn is het slechts een kwestie van de policarbonaat platen - welke ondersteund worden door T profielen – in de juiste volgorde door te schuiven,nadien is het slechts zaak om het kopstuk te plaatsen en te borgen met de eerder vermelde RVS schroeven ( laatst genoemde zitten ook op de uiteinde van de goot )
De helft van de kap is nu geplaatst en kan er aan de andere kant met het zelfde ritueel begonnen worden.
Aanvankelijk had ik de gedachte dat het niet nodig zou zijn om de policarbonaat platen te borgen,waarbij ik ervan uitging dat de beide U profielen ze wel in bedwang zouden kunnen houden bij een storm,bij de eerste windhoos bleek dit toch een misvatting te zijn

De dag erna moest er dus snel een oplossing komen,deze werd gevonden door gebruik te maken van spietjes die in de T profielen geplaatst werden,de spietjes zijn van opgerold aluminium gemaakt en zijn min of meer te vergelijken met een “veer”.
De eerder genoemde goten aan weerszijde zijn onmisbaar ( of je moet natuurlijk van een waterballet naast de vijver houden bij de eerste de beste hoosbui

De lengte afmetingen van de U profiel goten zijn gelijk aan die van de middenbalk ( ruim zes meter ) , breed 100 mm,hoog 50 mm.( de kopse kanten zijn uiteraard dichtgemaakt )
Om het hemelwater richting riool af te voeren is er gebruik gemaakt van 50 mm pvc doorvoeren( het teveel aan schroefdraad is afgezaagd )
Een overkapping zonder luiken om de Koi te voeren en in de gaten te kunnen houden kan natuurlijk niet

Een plaatje zoals de kap er in zijn geheel uitziet na opbouw.
Een blik onder de kap mag natuurlijk niet ontbreken.
Tot slot sfeerplaatje waar het allemaal om begonnen is om ertoe over te gaan om voor een overkapping te kiezen.
Laten we hopen dat de overkapping voorlopig nog opgeborgen kan blijven
