Pagina 1 van 1

Voorstellen en nieuwe vijver

Geplaatst: 06 apr 2021, 14:36
door Mous123
Hallo allemaal,

Leuk om kennis te maken:)
Ik ben bezig met het ontwerpen van een nieuwe vijver. Vroeger heb ik een koivijver gehad maar dit keer ga ik vanwege het formaat een vijver maken zonder koi maar met vissen. Ik zou de vijver groter kunnen maken maken maar ik heb de komende jaren niet genoeg tijd om met de koi hobby bezig te zijn. Mocht die tijd weer komen dan zie ik wel weer. De meeste informatie vind ik altijd op dit forum dus ik dacht misschien willen jullie me ook helpen ook al maak ik geen koivijver.

Het ontwerp waar ik nu mee bezig ben:
WhatsApp Image 2021-04-06 at 13.36.33.jpeg
De vijver wordt 5 meter lang en 1 meter breed, diepte tussen de 0.8 en 1 meter. De rand maak ik van stapelblokken van 60 x 15 x 15.
Voor de filter ga ik denk ik voor een drukfilter van Oase. Achter de vijver komt een bak met (gewone) planten.

Nu zit ik met een aantal vragen:

- De vijverrand komt 30 cm boven het maaiveld. Ik ga dus ongeveer 0.5 m de grond in. Kan ik dit het beste ook met de stapelblokken doen of is het slimmer om dit van betonblokken te doen, ook gezien de prijs.

- Kan ik de stapelblokken kitten ipv metselen?

- Ik twijfel of ik verschillende diepte niveaus ga maken in de vijver. Omdat we nu geen koi's doen kan er ook een waterlelie in, die kan op diepte maar andere planten doen het beter op bv 0.5 meter. Is het dan verstandig om er aan 1 kant een lager niveau in te maken? Ik vraag het ook omdat ik dit keer de vijverfolie op maat wil laten maken. In die online calculators kan ik geen hoogte verschillen toevoegen.

- Ik zit te denken om een bodemdrain te plaatsen. Is er nog iets waar ik rekening mee moet houden qua verstoppen als je ook planten hebt?

Verder zal ik af en toe wat foto's posten om de voortgang te laten zien.

Re: Voorstellen en nieuwe vijver

Geplaatst: 06 apr 2021, 20:50
door Mous123
Ow en ik heet trouwens Michael en woon in Amstelveen.

Re: Voorstellen en nieuwe vijver

Geplaatst: 06 apr 2021, 22:16
door Marcje
Hoi Michael,
Welkom bij de koivrienden :D
Bodemdrain zou ik zeker voorzien, en waarom geen lava filter in het bovenste deel met moerasplantjes in en overloop naar het vijvergedeelte... ( is maar een idee zodat het drukfiltertje niet nodig is )
Met die stapelblokken heb ik geen ervaring , al denk ik dat kitten moet lukken

Ik zou verder alles even diep maken , geen niveau verschillen en wil je iets minder diep zetten, gewoon een buis met grote diameter om een bakje op te zetten , of omgekeerde emmer enz....

Grtjs
Marc

Re: Voorstellen en nieuwe vijver

Geplaatst: 07 apr 2021, 07:35
door jocca
indien het geen koivijver wordt zou ook van die bovenste bak een lavafilter maken (of gedeeltelijk), dan is die drukfilter niet nodig.
Wel zou ik een sieve of zo dan voorzien zodat er niet te veel rotzooi in de plantenfilter komt.
Drain met planten in de vijver is altijd een moeilijke ... ik zou die voorzien, maar dan zo ver mogelijk weg van de planten.
Alles in 1 niveau en idd werken met bv een stellage waarop je de plantjes kan zetten.

Re: Voorstellen en nieuwe vijver

Geplaatst: 07 apr 2021, 18:42
door Mous123
Bedankt voor jullie reactie!

Over het plantenfilter heb ik wel zitten twijfelen. Een van de nadelen van een plantenfilter met waterval vind ik het geluid ivm dicht aangrenzende buren. Al zou dat waarschijnlijk ook zonder waterval wel kunnen.
Opzich vind ik het niet zo erg om gewoon een filter te gebruiken.

Toch nog een paar vraagjes:
-Wat ik nog niet helemaal snap aan de plantenfilter is het volgende: ik snap dat je in een koi vijver de planten gescheiden wilt houden van de koi. Als ik er geen koi in doe dan kan ik toch ook gewoon de planten in de vijver doen. Profiteer ik dan niet net zo van de functie van de planten?

- Raden jullie aan om een cementvloer te storten in de vijver of is het voldoende om alleen een fundering van 25cm te storten onder de stapelblokken?

- Ik ben veel aan lezen op dit forum en had eigenlijk nog nooit aan polyesteren gedacht ipv folie. Als ik mezelf goed inlees is het voor de eerste keer zelf doen mogelijk of is het een specialistische klus?

Groet,

Michael

Re: Voorstellen en nieuwe vijver

Geplaatst: 07 apr 2021, 18:57
door mario1
Hoi Michael,

Polyesteren is zelf te doen als je een beetje handig bent.
Je kan het een beetje vergelijken met behangen.
Het is best wel een vuil klusje en is makkelijkst te doen met 2 personen.
Zeer belangrijk is het ontluchten na aanbrengen van de glasvezelmatten. Hiervoor bestaat een speciaal gereedschap welke eigenlijk onmisbaar is.

Best is toch om eerst je goed te informeren voor hieraan te beginnen, of de hulp inroepen van iemand die dit al eens heeft gedaan.