Hallo van een absolute leek op vlak van koi's

We willen natuurlijk geen datingsite worden, maar wil je jezelf voorstellen, kan dit hier!
tdn
Berichten: 62
Lid geworden op: 08 jun 2018, 15:36
Locatie: Dilsen-Stokkem

Hallo van een absolute leek op vlak van koi's

Bericht door tdn » 08 jun 2018, 16:03

Hallo iedereen,

Mijn naam is Tom, en ik ben blij dat ik dit forum gevonden heb, want ik ken helemaal niks van koi's :oops:

Ik ben namelijk in de laatste fase van de aankoop van een huis in Dilsen-Stokkem (we tekenen binnen 3 weken), en daar is een vijver aanwezig met maar liefst 19 kleppers van koi's in! De vissen zitten er al in van toen het huis nog van de eerste eigenaar was (dus al minstens 5 jaar), en ik zou durven zeggen dat de meeste wel groter zijn dan 60cm. Het zijn echt indrukwekkende beestjes :-)

De huidige eigenaars kunnen ze niet meenemen naar hun nieuwe woonst, dus valt de taak op mij om er vanaf binnenkort voor te zorgen. Ik krijg wel nog wat tips van de vorige eigenaar, maar alle informatie is welkom. :good:

Er werd mij verteld dat er blijkbaar enkele vrij dure exemplaren bijzitten (in aankoop althans), maar welke dat zijn en hoe je dat kan zien...geen idee (o.a. een zwarte met gele buik zou flink wat geld waard zijn zeiden ze).

Ik weet eigenlijk niet of ik er wel de tijd en het geld in wil steken om ze allemaal te houden, of beter de duurdere exemplaren laat overnemen door een kenner, en degene die het makkelijkst/goedkoopst zijn zelf hou. Vind het op zich wel een tof zicht, maar 19 stuks is misschien wat te veel van het goeie...
Ik denk dat ik dan liever meteen er een stuk of 10 verkoop aan een liefhebber, en er enkele hou. Zo zijn de beestjes beter af, want ze krijgen betere zorgen, en zo recupereer ik misschien nog een stukje van de aankoopprijs en zit ik niet met de zorgen van een klein kapitaal dat rondzwemt in m'n tuin...

Vandaar onderstaande vragen. Als deze beter ergens anders thuishoren, laat het me weten. dan verplaats ik ze naar de juiste rubriek.

- Is er een koi specialist in Limburg (of beter nog, in de buurt van Dilsen-Stokkem) die een huisbezoek zou kunnen doen om de koi's te schatten naar gezondheid en waarde, en tips kan geven ivm voeding, zorg, en eventueel overname?

- Zijn er überhaupt bedrijven of particulieren die koi's overkopen (incl. vangen en transport) van particulieren thuis?

- Wat doen jullie als je eens een weekendje/weekje weg gaat? Zijn er (betaalbare) automatische voedersystemen of iets dergelijks? Ik zou niet iedere keer de buren willen lastigvallen om ze eten te komen geven...

Alvast bedankt!

Tom

Gebruikersavatar
Jef
Berichten: 1277
Lid geworden op: 30 okt 2007, 19:47
Locatie: Oost-Vlaanderen, BE

Re: Hallo van een absolute leek op vlak van koi's

Bericht door Jef » 08 jun 2018, 16:11

hello, welkom bij de koivrienden.
Vooreerst veel leesplezier, dit forum staat boordevol info. Als je wil, post eens enkele foto's van je filterysteem etc, want dat is de eerste les die op jou moet nemen. Als de vijver draait, en kan heml draaiende houden, heb je een mooie hobby bij. En een voederautomaat kan je voorzien; maar vissen, die kunnen gerust enkele dagen zonder eten voort hoor.
Veel succes !
nog steeds aan het bouwen ...

Gebruikersavatar
D-man
Berichten: 1357
Lid geworden op: 12 sep 2009, 22:06
Locatie: zwolle

Re: Hallo van een absolute leek op vlak van koi's

Bericht door D-man » 08 jun 2018, 16:39

Laat eens foto's zien van de vijver vissen en het systeem inderdaad, daarmee kunnen we meer :D
ik ben mij er eentje...

deglasblazer
Berichten: 346
Lid geworden op: 21 sep 2016, 20:49
Locatie: mol

Re: Hallo van een absolute leek op vlak van koi's

Bericht door deglasblazer » 08 jun 2018, 16:45

Welkom op het forum Tom. Ik was vorig jaar ook een leek en nu nog altijd. :D Maar toch heb ik al veel geleerd, ik had nog nooit van een bodemdrain, trommelfilter, ... gehoord en momenteel ben ik al bezig met het herkennen van koiziektes (dit is natuurlijk minder leuk maar hoort erbij). :(

Laat je vissen en vijver maar eens zien. Ik ben altijd benieuwd naar vormen, beplanting, vissen, ... Filmpje op youtube is volgens mij het gemakkelijkste om te plaatsen!

Hopelijk krijg je de koi-microbe te pakken want het is een schitterende hobby!

Gr Tim

Gebruikersavatar
Jef
Berichten: 1277
Lid geworden op: 30 okt 2007, 19:47
Locatie: Oost-Vlaanderen, BE

Re: Hallo van een absolute leek op vlak van koi's

Bericht door Jef » 08 jun 2018, 16:46

en hier staat er uitleg over hoe je foto's kan plaatsen: https://www.koivrienden.com/phpBB/viewt ... 51&t=14710" onclick="window.open(this.href);return false;
nog steeds aan het bouwen ...

tdn
Berichten: 62
Lid geworden op: 08 jun 2018, 15:36
Locatie: Dilsen-Stokkem

Re: Hallo van een absolute leek op vlak van koi's

Bericht door tdn » 08 jun 2018, 17:37

Super, zo'n enthousiaste verwelkoming!

Maandag ga ik met de huidige eigenaar eens het filtersysteem doorlopen. Zal dan een videootje en foto's maken

Gebruikersavatar
mario1
Berichten: 5734
Lid geworden op: 06 aug 2008, 13:37
Locatie: Lovendegem

Re: Hallo van een absolute leek op vlak van koi's

Bericht door mario1 » 08 jun 2018, 19:16

Welkom op het forum Tom.

Zoals mijn voorganger reeds melden, plaats eens een filmpje zodat we een beter overzicht krijgen, en altijd beter dan de koi te netten om op de foto te zetten.

pinarello
Berichten: 8
Lid geworden op: 15 aug 2017, 10:09
Locatie: meeuwen

Re: Hallo van een absolute leek op vlak van koi's

Bericht door pinarello » 09 jun 2018, 16:04

Beste,

ikzelf ben van Gruitrode , niet de grootste kenner maar kan je best redelijk advies geven. Prijs op een koi plakken laat ik liever aan anderen over. Indien je wil kom ik wel eens langs.
grtn Jan

tdn
Berichten: 62
Lid geworden op: 08 jun 2018, 15:36
Locatie: Dilsen-Stokkem

Re: Hallo van een absolute leek op vlak van koi's

Bericht door tdn » 11 jun 2018, 22:00

@pinarello: zeker eens welkom als we er wonen! Zal wel pas voor begin juli zijn.

Vanavond een hele boel informatie gekregen over de vijver en de vissen, en ook eens een filmpje gemaakt.

https://www.youtube.com/embed/kQvg6ldTx9I

Moet er wel bij zeggen dat de filterbakken al enkele weken niet zuiver gemaakt waren, dus het water was iets troebeler dan normaal. Toen we het huis gingen bezichtigen was het inderdaad een stuk helderder, en blijkbaar krijg je als je genoeg filtert het echt glashelder. Je ziet niet alle vissen in het filmpje, ik neem bij de eerste gelegenheid eens betere foto's/filmpjes als het water helder is.
Volgens de eigenaar zijn alle vissen Japans van origine, ze komen van bij Bokoi in Nederlands Limburg. De meeste zijn van de eerste eigenaar, dus ouder dan 5 jaar, en er zijn er twee of drie rond de 3 jaar oud.

Dit is één van de 2 filterbakken. Ziet er echt wel een zeer deftig systeem uit. Watertemperatuur was 24 graden voor het schoonmaker van de filters. De vijver wordt volledig gevuld met grondwater.
Van onder naar boven:
- draaikolkfilter
- grove borstels
- fijne borstels
- kiezels
- UV-filter
- tussen de borstels zwemmen ook nog troep-etende water-insectjes

71066

Zo zijn er dus twee, en er is ook een zuurstofpomp.

jocca
Berichten: 2992
Lid geworden op: 07 jan 2015, 07:56
Locatie: lokeren

Re: Hallo van een absolute leek op vlak van koi's

Bericht door jocca » 12 jun 2018, 07:16

misschien heb ik er over gekeken, maar hoeveel kuub inhoud is de vijver?
In regel is het zo dat hoe groter een vijver is hoe "makkelijker" het is om die stabiel te houden (naar waterkwaliteit toe en ook naar gezondheid van de vissen toe). Bij de gezondheid van de vissen moet je dan wel de kanttekening maken dat hoe meer vissen er zitten per kuub water hoe moeilijker het terug wordt om alles in orde te houden omdat dan de vervuiling van het water terug een flink stuk hoger is ...

Wij hebben hier bv momenteel 1 koi zitten per 3 kuub water en dit is voor ons filtersysteem momenteel wel het maximum en zelfs met de nieuwe filter gaat dit niet veel meer worden.

Wat betreft de kwaliteit van de vissen, het filmpje was vrij kort, maar op het eerste gezicht zitten er wel een paar mooie tussen. Wat de waarde hiervan is ... heel simpel wat de zot er wil voor betalen ... en vaak is dit bij verkoop van particulieren weinig, zeer zeer weinig. Als je een koi kan verkopen voor een paar honderd euro mag je al tevreden zijn, wil je er meer voor vangen dan moeten het echt al vrijwel perfecte beesten zijn waar niets op aan te merken is (kleur, body, geslacht, lengte, leeftijd, schubpatroon, etc etc etc).

Naar filtering toe, een meerkamerfilter (zoals je nu hebt) is een prima manier van filteren, dit is een beetje de "oude" methode, maar wel eentje die zijn diensten bewezen heeft. Wel is het een relatief intense manier van filteren (die borstels bv moet je wekelijks proper maken). Op het eerste gezicht zien het er wel redelijk grote filterbakken uit, dus misschien kan je mits een paar kleine aanpassingen het kuiswerk wel flink wat terugdringen (oa een sieve - zoek maar es op google, aankoopprijs tweedehands valt enorm goed mee - voor de bakken zetten ipv de borstels bespaard je wekelijks een rotklusje uit).
Ik zie achteraan ook een uv-lamp hangen (die groene banaan), als je deze laat branden dan gaan de zweefalgjes (die nu het water groen maken) verbranden en zo afsterven waardoor uw water helder wordt. Wel de waterwaarden terug dan in de gaten houden, je zou dan wel eens ammoniak kunnen krijgen wat weer giftig is voor de vissen.

Maar, lees je goed in, vraag zeer zeer zeer veel uitleg aan de huidige eigenaars, noteer of film deze gesprekken desnoods en er zal een wondere wereld van koi voor je open gaan. Gezien die brave eigenaars u alles uitgelegd hebben van de vijver en die man vermoedelijk echt wel zijn parels gaan missen kan ik mij bv ook niet inbeelden dat moest er een probleem zijn en je contacteerd heb die u gaat laten zitten met je probleem ...

tdn
Berichten: 62
Lid geworden op: 08 jun 2018, 15:36
Locatie: Dilsen-Stokkem

Re: Hallo van een absolute leek op vlak van koi's

Bericht door tdn » 12 jun 2018, 09:29

Inderdaad, de huidige eigenaar heeft me voorgesteld dat ik hem altijd mag contacteren als er problemen zijn. Hij verhuist naar 10 minuutjes verder, dus is wel fijn :-)

Ik vond dat die borstels best wel meevielen qua kuiswerk, zeker na zo'n lange periode van niet leegmaken van de bak.

Gebruikersavatar
mario1
Berichten: 5734
Lid geworden op: 06 aug 2008, 13:37
Locatie: Lovendegem

Re: Hallo van een absolute leek op vlak van koi's

Bericht door mario1 » 12 jun 2018, 22:08

Hey Tom,

Aan de filterinstallatie zal het mijn inziens niet liggen, maar een heldere vijver is zelfs met de beste filter wel eens troebel of niet zo helder als we zelf wel eens willen.
Een goede onderhoud en niet te vroeg en te veel voederen is vaak al een hele stap vooruit.
Ook geregeld eens de waarden van je water testen is een must en kan je indien nodig bijsturen.

jocca
Berichten: 2992
Lid geworden op: 07 jan 2015, 07:56
Locatie: lokeren

Re: Hallo van een absolute leek op vlak van koi's

Bericht door jocca » 13 jun 2018, 07:41

hoi tdn,

o maar dat is fijn dat die persoon maar een habbekrats verder gaat wonen en gezien hij u zoveel uitleg al gegeven heeft gaat hij u dus idd graag helpen (zoals je aangeeft).
Bovendien kan hij zijn dieren nog eens terugzien zo. Maak hier zeker gebruik van om hem dus te contacteren.
Als je het kuisen van de borstels ziet zitten dan laat je die gerust zitten, dit zijn prima dingen die in het verleden altijd gewerkt hebben en nu dus ook nog (het enige wat er momenteel aan het gebeuren is, is dat alles evolueert naar zo min mogelijk onderhoud ... maar de werking (of het gewenste eindresultaat) is vrijwel onveranderd gebleven.

Ik vermoed dat deze vijver normaal vrij stabiel draait (en altijd gewerkt heeft) en zoals ze zeggen ... never change a winning team. Dus ik zou zeker voor dit jaar gewoon alles houden zoals het momenteel is, verandering aan de filter kan de waterstabiliteit sterk doen wijzigen met alle miserie van dien. Dus laat dit nog even zo (desnoods volgend jaar ook nog zeker) en lees je eens in in koiziektes, waterbeheer etc.

Zoals mario aangeeft, voer niet te veel. Een ruwe schatting is dat je 1,5% voer per dag van het totale lichaamsgewicht van de koi mag gaan geven in de zomermaanden (je kan hier tabellen van terugvinden op het internet hoe je het gewicht kan gaan berekenen aan de hand van de lengte van een koi). Volgens de watertemperatuur kan je de x% gaan voeren. Meer heeft geen zin. Wel moet je dan uw water even in de gaten houden of uw filtering de afbraak kan volgen (zo een testsetje van colombo met een druppeltest kost hoop en al een 35 à 40 euro en je kan er de 7 belangrijkste waterparameters mee meten ..., zijn die goed dan ben je al een flink stuk op weg).

dan het groene water ...
hier is de vijver ook meerdere weken zo groen als gras geweest, op enkele dagen is die nu terug volledig omgeslaan naar helder (bijna kristalhelder zelfs) ... dus zoals mario vermeld, iedereen krijgt er gedurende het jaar wel eens mee te maken (tenzij je die UV-lamp non-stop laat branden). Op zich kan het geen kwaad zelfs ... de kleuren van de koi gaan er normaal wat feller door worden, ook kunnen ze niet gaan verbranden in de zomer (ja een koi kan verbranden van de zon ...).
Maar niet onbelangrijk die algen groeien op afvalstoffen ... gezien het water nu groen is betekend dit dat de filter die niet heeft allemaal kunnen afbreken (door gebrekkig onderhoud de laatste weken/maanden?).
Dus eigenlijk helpen die algen om uw water terug stabiel te krijgen ..., ga je die UV-lamp nu gaan aansteken ga je wel helder water krijgen maar zit de kans er dik in dat je ammoniak, nitraat en nitriet zou gaan meten wat zeker bij ammoniak niet zo echt goed is voor de vissen.

nog een laatste,
ga aub NOOIT naar de winkel om producten te kopen die beloven dat je binnen de 24 uur of wat langer helder water gaan krijgen. Dergelijke poeders of andere zijn gewoon vergif voor uw vissen.Laat de natuur rustig zijn werk doen en mits je geen grote visbezetting hebt voor het aantal kuub water en je de filters netjes proper houd dan komt alles wel terug OK.

tdn
Berichten: 62
Lid geworden op: 08 jun 2018, 15:36
Locatie: Dilsen-Stokkem

Re: Hallo van een absolute leek op vlak van koi's

Bericht door tdn » 13 jun 2018, 12:39

Super al die tips, merci :-)

Ik vraag me af of de groene schijn in het filmpje niet van de bomen is, want de huidige eigenaar houdt de UV-lampen altijd aan...

Tom

jocca
Berichten: 2992
Lid geworden op: 07 jan 2015, 07:56
Locatie: lokeren

Re: Hallo van een absolute leek op vlak van koi's

Bericht door jocca » 13 jun 2018, 12:52

gewone uv-lampen moeten (als ze veel branden) ieder jaar vervangen worden anders gaat de werking ervan sterk achteruit en verbruiken ze alleen maar onnodig elektriciteit ;-)

Plaats reactie

Terug naar “Kennismaking en jezelf voorstellen”