• Advertentie

Sponsers van onze nieuwjaarsreceptie op 20 januari 2018

probleem bronpomp - dieptepomp

Zoals het zichzelf verklaard: alle vragen en suggesties ivm filtratie horen hier thuis!

probleem bronpomp - dieptepomp

Berichtdoor Jef » di 17 apr 2018, 8:20:00

ik weet dat er hier veel technische kennis aanwezig is, dus ik richt mij tot de kenners [thank_you .

Ik heb hier een bronpomp - dieptepomp in gebruik, een Flotec sub 6s. Deze heeft altijd goed gewerkt, tot gisteren. De pomp wordt warm, zoemt, maar draait niet meer. De filterkorf is volledig proper, ik kan de propellor verdraaien met een schroevendraaier, dus deze is alvast niet geblokkeerd.
De pomp heeft geen aparte condensatorkast, ze is via een drukschakelaar direct op het net aangesloten. Of er in de pomp zelf een condensator zit, weet ik niet zeker; maar het lijkt me niet zo te zijn. Het is ene monofasepomp van 800 watt.

Het gaat om deze pomp: http://www.contimac.be/nl/product/41233 ... b-6-s-230v

Iemand een idee of dit op te lossen valt, of is deze einde loopbaan ?
nog steeds aan het bouwen ...
Avatar gebruiker
Jef
 
Berichten: 1212
Afbeeldingen: 97
Geregistreerd: di 30 okt 2007, 19:47:56
Woonplaats: Oost-Vlaanderen, BE

Re: probleem bronpomp - dieptepomp

Berichtdoor Guyke » di 17 apr 2018, 8:40:37

Hallo,

Normaal zijn deze pompen ook uitgevoerd met een condensator.
Als je de pomp onder spanning zet beweegt dan de propeller? ( zo wat trillen maar niet draaien )
Dat zoemen van de motor van de pomp doet mij vermoeden dat deze een omgebouwde 2 fasige motor is met een condenser.
Als deze condenser kapot is ( of onderbroken ) dan wil de pomp zoals men zegt op ""2 poten"" draait ( minder vermogen )
Echter ze kan niet meer starten.
Normaal kan men de pomp reviseren.
Echter naar de kostprijs ( op die site ) gezien is het misschien best om een kosten/baten vergelijk te doen.

mvg
Guyke
Een airlifter in hart en nieren !!!
Avatar gebruiker
Guyke
 
Berichten: 6069
Afbeeldingen: 961
Geregistreerd: wo 21 nov 2012, 20:33:59
Woonplaats: Provincie Antwerpen

Re: probleem bronpomp - dieptepomp

Berichtdoor bazzio » di 17 apr 2018, 11:15:30

Meer onwaarschijnlijk maar kan ook een gebroken as zijn...
Avatar gebruiker
bazzio
 
Berichten: 533
Afbeeldingen: 54
Geregistreerd: do 16 maart 2017, 0:32:24
Woonplaats: Fijnaart

Re: probleem bronpomp - dieptepomp

Berichtdoor Jef » do 19 apr 2018, 9:22:04

dag allen,
dank je wel om mee te denken.

gisteren nog een één en ander geprobeerd. Voor zover ik kan zien zit de rotor niet vast, maar hem een zetje geven geeft geen resultaat. De pomp zoemt en wordt snel warm...
Heb nog even zitten zoeken; er zit blijkbaar een condensator in de pomp en je kan er niet aan. Bij problemen moet je blijkbaar de hele pomp vervangen. Wat nu?
nog steeds aan het bouwen ...
Avatar gebruiker
Jef
 
Berichten: 1212
Afbeeldingen: 97
Geregistreerd: di 30 okt 2007, 19:47:56
Woonplaats: Oost-Vlaanderen, BE

Re: probleem bronpomp - dieptepomp

Berichtdoor Guyke » do 19 apr 2018, 10:52:22

Hallo,

Volgens mij kan de pomp wel open.

Heb de beschrijving gaan lezen en er zit wel degelijk een condensor in.
Het is dus zoals ik wel dacht dat de pomp op 2 poten wil starten ( zoemen ) en daar de stromen ( ampere ) door de overgebleven wikkelingen te groot worden gaat de pomp warm lopen.
Misschien eens contact opnemen met contimac ( verkoper ) of de producent flotec

mvg
Guyke
Een airlifter in hart en nieren !!!
Avatar gebruiker
Guyke
 
Berichten: 6069
Afbeeldingen: 961
Geregistreerd: wo 21 nov 2012, 20:33:59
Woonplaats: Provincie Antwerpen

Re: probleem bronpomp - dieptepomp

Berichtdoor Jef » vr 27 apr 2018, 17:28:33

update
ik kreeg een mooi aanbod van een echte koivriend die zijn operatiekwartier en kennis ter beschikking wou stellen om de pomp te openen en de oorzaak van de storing op te zoeken. Vandaag was het zover, de 'operatie' van de pomp. Met de nodige kennis en vernuft, een berg geduld en de instant-constructie van maatspecifieke hulpmiddelen zijn we erin geslaagd om de pomp te openen. De condensator had inderdaad de geest gegeven.
70405
Met behulp een vervangcondensator bleek dat de pomp nog draait :Hyper: . Nu moet er een nieuwe condensator in, kan de pomp terug gemonteerd worden en dan volgt de grote test of de pomp nog naar behoren werkt en zijn vermogen geeft. Wordt vervolgd !
nog steeds aan het bouwen ...
Avatar gebruiker
Jef
 
Berichten: 1212
Afbeeldingen: 97
Geregistreerd: di 30 okt 2007, 19:47:56
Woonplaats: Oost-Vlaanderen, BE

Re: probleem bronpomp - dieptepomp

Berichtdoor koi.gin » vr 04 mei 2018, 18:15:05

Hoi,

vandaag iets vroeger gestopt met werken, en na een ritje bij motoren Francoys te Melle uiteindelijk een gepaste condensator gevonden, bleek niet zo evident om aan ene te geraken die paste in de pomp, telkens ik er eentje kon bemachtigen bleek deze te groot te zijn.. :?

Dus huiswaarts gekeerd met een nieuwe gepaste condensator.

70530
70531
70532
70533
Na het elektrisch gedeelte, de pomp terug ineengezet, hiervoor gebruik gemaakt van een zelfgemaakte sleutel. :D
70534
70535

Ondertussen heeft de pomp iets meer dan een uur gedraait met succes, of ze druk genoeg gaat geven heb ik zelf mijn twijfels over. :CrossFingers:

A.U.B. Jef [thank_you
Volg hier de aanleg van de eerste airliftgestuurde vijver met een trommelfilter; viewtopic.php?t=5309
Avatar gebruiker
koi.gin
 
Berichten: 3699
Afbeeldingen: 878
Geregistreerd: wo 10 sep 2008, 19:56:52
Woonplaats: Oost-Vlaanderen

Re: probleem bronpomp - dieptepomp

Berichtdoor koi.gin » vr 04 mei 2018, 18:19:27

En een filmpje.

phpBB [video]


Hopelijk hiermee een koivriend een dienst bewezen te hebben. :wink:

Mvg Gino
Volg hier de aanleg van de eerste airliftgestuurde vijver met een trommelfilter; viewtopic.php?t=5309
Avatar gebruiker
koi.gin
 
Berichten: 3699
Afbeeldingen: 878
Geregistreerd: wo 10 sep 2008, 19:56:52
Woonplaats: Oost-Vlaanderen

Re: probleem bronpomp - dieptepomp

Berichtdoor DavyDK » vr 04 mei 2018, 18:21:34

knap werk ;OK;
Vijver DavyDK http://www.koivrienden.com/phpBB/viewtopic.php?f=17&t=13299
13,5 m³
Vortex 500 liter met Answer
2 kamerfilter, Jap Mat + KSB²
Uv Lamp 40 watt
Avatar gebruiker
DavyDK
 
Berichten: 437
Afbeeldingen: 65
Geregistreerd: zo 06 jul 2014, 11:59:34
Woonplaats: Aalst, Belgie

Re: probleem bronpomp - dieptepomp

Berichtdoor bazzio » vr 04 mei 2018, 19:09:43

Mooi dat het gelukt is! Had je die O-ringen nog ingevet?
Avatar gebruiker
bazzio
 
Berichten: 533
Afbeeldingen: 54
Geregistreerd: do 16 maart 2017, 0:32:24
Woonplaats: Fijnaart

Re: probleem bronpomp - dieptepomp

Berichtdoor evn35 » vr 04 mei 2018, 19:19:56

Knap Gino :good:
evn35
 
Berichten: 1366
Afbeeldingen: 101
Geregistreerd: zo 25 aug 2013, 16:00:39
Woonplaats: West-Vlaanderen

Re: probleem bronpomp - dieptepomp

Berichtdoor Ronny66 » vr 04 mei 2018, 19:41:56

Dat ge ne handige Harry bent dat wist ik al he Gino :D
Ronny66
 
Berichten: 271
Afbeeldingen: 131
Geregistreerd: wo 01 nov 2017, 22:30:53
Woonplaats: Kapellen

Re: probleem bronpomp - dieptepomp

Berichtdoor The digital hunter » za 05 mei 2018, 3:11:01

Mooi om te zien hoe koivrienden elkaar helpen :clap2: ;OK;

Bedankt voor het delen van het oplossen van dit probleem :good:

Groetjes,
Ronald
Digitaal jagen is mijn andere hobby vandaar mijn nickname.
https://www.flickr.com/photos/ronald_ceulemans/
Avatar gebruiker
The digital hunter
 
Berichten: 681
Afbeeldingen: 1139
Geregistreerd: vr 21 aug 2015, 11:27:51
Woonplaats: Vlaams Brabant

Re: probleem bronpomp - dieptepomp

Berichtdoor Bossi » za 05 mei 2018, 7:25:00

Knap werk Gino :clap2:

Groetjes,

Bossi
Nu kwaliteit is later geen spijt...
Avatar gebruiker
Bossi
 
Berichten: 2617
Afbeeldingen: 989
Geregistreerd: zo 28 aug 2011, 10:33:52

Re: probleem bronpomp - dieptepomp

Berichtdoor FredLekx » za 05 mei 2018, 8:07:24

Een nieuwe kopen gaat sneller, maar DIT geeft veeeeel meer voldoening. :clap2:
FredLekx
 
Berichten: 1302
Afbeeldingen: 108
Geregistreerd: do 18 sep 2014, 17:51:12
Woonplaats: Barendrecht (NL)

Volgende

Keer terug naar Filtratie: voor- en biologische filtratie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten

  • Advertentie
ProfiDrum