probleem bronpomp - dieptepomp

Zoals het zichzelf verklaard: alle vragen en suggesties ivm filtratie horen hier thuis!
Gebruikersavatar
Jef
Berichten: 1234
Lid geworden op: 30 okt 2007, 19:47
Locatie: Oost-Vlaanderen, BE

probleem bronpomp - dieptepomp

Bericht door Jef » 17 apr 2018, 09:20

ik weet dat er hier veel technische kennis aanwezig is, dus ik richt mij tot de kenners [thank_you .

Ik heb hier een bronpomp - dieptepomp in gebruik, een Flotec sub 6s. Deze heeft altijd goed gewerkt, tot gisteren. De pomp wordt warm, zoemt, maar draait niet meer. De filterkorf is volledig proper, ik kan de propellor verdraaien met een schroevendraaier, dus deze is alvast niet geblokkeerd.
De pomp heeft geen aparte condensatorkast, ze is via een drukschakelaar direct op het net aangesloten. Of er in de pomp zelf een condensator zit, weet ik niet zeker; maar het lijkt me niet zo te zijn. Het is ene monofasepomp van 800 watt.

Het gaat om deze pomp: http://www.contimac.be/nl/product/41233 ... b-6-s-230v" onclick="window.open(this.href);return false;

Iemand een idee of dit op te lossen valt, of is deze einde loopbaan ?
nog steeds aan het bouwen ...

Gebruikersavatar
Guyke
Berichten: 6276
Lid geworden op: 21 nov 2012, 20:33
Locatie: Provincie Antwerpen

Re: probleem bronpomp - dieptepomp

Bericht door Guyke » 17 apr 2018, 09:40

Hallo,

Normaal zijn deze pompen ook uitgevoerd met een condensator.
Als je de pomp onder spanning zet beweegt dan de propeller? ( zo wat trillen maar niet draaien )
Dat zoemen van de motor van de pomp doet mij vermoeden dat deze een omgebouwde 2 fasige motor is met een condenser.
Als deze condenser kapot is ( of onderbroken ) dan wil de pomp zoals men zegt op ""2 poten"" draait ( minder vermogen )
Echter ze kan niet meer starten.
Normaal kan men de pomp reviseren.
Echter naar de kostprijs ( op die site ) gezien is het misschien best om een kosten/baten vergelijk te doen.

mvg
Guyke
Een airlifter in hart en nieren !!!

Gebruikersavatar
bazzio
Berichten: 592
Lid geworden op: 16 mar 2017, 00:32
Locatie: Fijnaart

Re: probleem bronpomp - dieptepomp

Bericht door bazzio » 17 apr 2018, 12:15

Meer onwaarschijnlijk maar kan ook een gebroken as zijn...

Gebruikersavatar
Jef
Berichten: 1234
Lid geworden op: 30 okt 2007, 19:47
Locatie: Oost-Vlaanderen, BE

Re: probleem bronpomp - dieptepomp

Bericht door Jef » 19 apr 2018, 10:22

dag allen,
dank je wel om mee te denken.

gisteren nog een één en ander geprobeerd. Voor zover ik kan zien zit de rotor niet vast, maar hem een zetje geven geeft geen resultaat. De pomp zoemt en wordt snel warm...
Heb nog even zitten zoeken; er zit blijkbaar een condensator in de pomp en je kan er niet aan. Bij problemen moet je blijkbaar de hele pomp vervangen. Wat nu?
nog steeds aan het bouwen ...

Gebruikersavatar
Guyke
Berichten: 6276
Lid geworden op: 21 nov 2012, 20:33
Locatie: Provincie Antwerpen

Re: probleem bronpomp - dieptepomp

Bericht door Guyke » 19 apr 2018, 11:52

Hallo,

Volgens mij kan de pomp wel open.

Heb de beschrijving gaan lezen en er zit wel degelijk een condensor in.
Het is dus zoals ik wel dacht dat de pomp op 2 poten wil starten ( zoemen ) en daar de stromen ( ampere ) door de overgebleven wikkelingen te groot worden gaat de pomp warm lopen.
Misschien eens contact opnemen met contimac ( verkoper ) of de producent flotec

mvg
Guyke
Een airlifter in hart en nieren !!!

Gebruikersavatar
Jef
Berichten: 1234
Lid geworden op: 30 okt 2007, 19:47
Locatie: Oost-Vlaanderen, BE

Re: probleem bronpomp - dieptepomp

Bericht door Jef » 27 apr 2018, 18:28

update
ik kreeg een mooi aanbod van een echte koivriend die zijn operatiekwartier en kennis ter beschikking wou stellen om de pomp te openen en de oorzaak van de storing op te zoeken. Vandaag was het zover, de 'operatie' van de pomp. Met de nodige kennis en vernuft, een berg geduld en de instant-constructie van maatspecifieke hulpmiddelen zijn we erin geslaagd om de pomp te openen. De condensator had inderdaad de geest gegeven.
70405
Met behulp een vervangcondensator bleek dat de pomp nog draait :Hyper: . Nu moet er een nieuwe condensator in, kan de pomp terug gemonteerd worden en dan volgt de grote test of de pomp nog naar behoren werkt en zijn vermogen geeft. Wordt vervolgd !
nog steeds aan het bouwen ...

Gebruikersavatar
koi.gin
Berichten: 3730
Lid geworden op: 10 sep 2008, 20:56
Locatie: Oost-Vlaanderen

Re: probleem bronpomp - dieptepomp

Bericht door koi.gin » 04 mei 2018, 19:15

Hoi,

vandaag iets vroeger gestopt met werken, en na een ritje bij motoren Francoys te Melle uiteindelijk een gepaste condensator gevonden, bleek niet zo evident om aan ene te geraken die paste in de pomp, telkens ik er eentje kon bemachtigen bleek deze te groot te zijn.. :?

Dus huiswaarts gekeerd met een nieuwe gepaste condensator.

70530
70531
70532
70533
Na het elektrisch gedeelte, de pomp terug ineengezet, hiervoor gebruik gemaakt van een zelfgemaakte sleutel. :D
70534
70535

Ondertussen heeft de pomp iets meer dan een uur gedraait met succes, of ze druk genoeg gaat geven heb ik zelf mijn twijfels over. :CrossFingers:

A.U.B. Jef [thank_you
Volg hier de aanleg van de eerste airliftgestuurde vijver met een trommelfilter; https://www.koivrienden.com/phpBB/viewtopic.php?t=5309" onclick="window.open(this.href);return false;

Gebruikersavatar
koi.gin
Berichten: 3730
Lid geworden op: 10 sep 2008, 20:56
Locatie: Oost-Vlaanderen

Re: probleem bronpomp - dieptepomp

Bericht door koi.gin » 04 mei 2018, 19:19

En een filmpje.



Hopelijk hiermee een koivriend een dienst bewezen te hebben. :wink:

Mvg Gino
Volg hier de aanleg van de eerste airliftgestuurde vijver met een trommelfilter; https://www.koivrienden.com/phpBB/viewtopic.php?t=5309" onclick="window.open(this.href);return false;

Gebruikersavatar
DavyDK
Berichten: 439
Lid geworden op: 06 jul 2014, 12:59
Locatie: Aalst, Belgie

Re: probleem bronpomp - dieptepomp

Bericht door DavyDK » 04 mei 2018, 19:21

knap werk ;OK;
Vijver DavyDK http://www.koivrienden.com/phpBB/viewto ... 17&t=13299
13,5 m³
Vortex 500 liter met Answer
2 kamerfilter, Jap Mat + KSB²
Uv Lamp 40 watt

Gebruikersavatar
bazzio
Berichten: 592
Lid geworden op: 16 mar 2017, 00:32
Locatie: Fijnaart

Re: probleem bronpomp - dieptepomp

Bericht door bazzio » 04 mei 2018, 20:09

Mooi dat het gelukt is! Had je die O-ringen nog ingevet?

evn35
Berichten: 1416
Lid geworden op: 25 aug 2013, 17:00
Locatie: West-Vlaanderen

Re: probleem bronpomp - dieptepomp

Bericht door evn35 » 04 mei 2018, 20:19

Knap Gino :good:

Gebruikersavatar
Ronny66
Berichten: 352
Lid geworden op: 01 nov 2017, 22:30
Locatie: Kapellen

Re: probleem bronpomp - dieptepomp

Bericht door Ronny66 » 04 mei 2018, 20:41

Dat ge ne handige Harry bent dat wist ik al he Gino :D
Koi vijver 11 kuub
Befil trommelfilter met 68 micron gaas
BWB 477l - 1bodemdrain - 1 skimmer
Vijverbouw viewtopic.php?f=17&t=18843

Gebruikersavatar
The digital hunter
Berichten: 717
Lid geworden op: 21 aug 2015, 12:27
Locatie: Vlaams Brabant

Re: probleem bronpomp - dieptepomp

Bericht door The digital hunter » 05 mei 2018, 04:11

Mooi om te zien hoe koivrienden elkaar helpen :clap2: ;OK;

Bedankt voor het delen van het oplossen van dit probleem :good:

Groetjes,
Ronald
Digitaal jagen is mijn andere hobby vandaar mijn nickname.
https://www.flickr.com/photos/ronald_ceulemans/" onclick="window.open(this.href);return false;

Gebruikersavatar
Bossi
Berichten: 2632
Lid geworden op: 28 aug 2011, 11:33

Re: probleem bronpomp - dieptepomp

Bericht door Bossi » 05 mei 2018, 08:25

Knap werk Gino :clap2:

Groetjes,

Bossi
Nu kwaliteit is later geen spijt...

FredLekx
Berichten: 1365
Lid geworden op: 18 sep 2014, 18:51
Locatie: Barendrecht (NL)
Contacteer:

Re: probleem bronpomp - dieptepomp

Bericht door FredLekx » 05 mei 2018, 09:07

Een nieuwe kopen gaat sneller, maar DIT geeft veeeeel meer voldoening. :clap2:

Plaats reactie

Terug naar “Filtratie: voor- en biologische filtratie”