• Advertentie

Sponsers van onze nieuwjaarsreceptie op 20 januari 2018

Vario pomp, reël verbruik tov verbruik op display

Zoals het zichzelf verklaard: alle vragen en suggesties ivm filtratie horen hier thuis!

Vario pomp, reël verbruik tov verbruik op display

Berichtdoor G.I.O. » do 22 feb 2018, 9:57:53

Beste allen,

Ik zit de laatste dagen met een vraagstuk in mijn hoofd waar ik niet onmiddellijk het antwoord op weet.

Ik heb mij vorig jaar een aquaforte DM 20000 vario gekocht om op mijn skimmer - trickellijn te zetten.
Ik ben er super tevreden van en je kan de flow met de controller perfect regelen, op de display zie je ook mooi uw verbruik.

De DM 20000 vario heeft
Wattage: 34 - 187 Watt
Capaciteit: 9000 - 20000 ltr / h

Als je op de laagste stand draait = 34 watt en 9000 ltr. H, zie je effectief op uw display die 34à35 watt verbruik staan.

Nu lees ik hier en daar, vooral op nederlandse fb pagina's, dat het reële verbruik hoger ligt, dat zogezegd het resterende wattage (187-35 = 152 watt) door uw controller verbruikt wordt.
De pomp zou als het ware dus altijd zijn maximale vermogen verbruiken, onafgezien de stand waarop ze is ingesteld.

Hoe kan ik dit dubbel checken?
Ik zou het namelijk heel erg vinden als ze zulke pompen op de markt brengen, om zogezegd uw stroomverbruik binnen de perken te houden, en dat die dan toch gewoon veel blijven verbruiken.
思い立ったが吉日
Avatar gebruiker
G.I.O.
 
Berichten: 3162
Afbeeldingen: 1097
Geregistreerd: za 27 okt 2007, 9:15:42
Woonplaats: West Vlaanderen

Re: Vario pomp, reël verbruik tov verbruik op display

Berichtdoor goshiko » do 22 feb 2018, 10:00:19

kan je daar niet gewoon een stroomverbruikstekker tussen steken?
Dus stopcontact - stroomverbruikstekker (af en toe te kopen in den aldi) - uw stekker van uw pomp.
Dan zie je toch reel volledig verbruik.

Goshiko
koivijver 74 kuub
filterlijn 1 : bezinkkamer met borstels, lege kamer,bewegend bed 200l, 2 maal membraanairlift
filterlijn 2 : skimmer, superfish eco plus E 8000, zelfbouwzeef, plantenbak 9 kuub met voornamelijk irissen en krabbescheer
goshiko
 
Berichten: 2501
Afbeeldingen: 35
Geregistreerd: ma 20 sep 2010, 16:43:38

Re: Vario pomp, reël verbruik tov verbruik op display

Berichtdoor willem v d » do 22 feb 2018, 10:13:20

Er was eens een topic van iemand die problemen had met de blue eco pompen doe meer verbruikten als wat ze aangaven
willem v d
 
Berichten: 363
Geregistreerd: zo 05 jul 2015, 9:10:31
Woonplaats: veghel

Re: Vario pomp, reël verbruik tov verbruik op display

Berichtdoor Guyke » do 22 feb 2018, 10:22:21

Hallo,

goshiko schreef:kan je daar niet gewoon een stroomverbruikstekker tussen steken?
Dus stopcontact - stroomverbruikstekker (af en toe te kopen in den aldi) - uw stekker van uw pomp.
Dan zie je toch reel volledig verbruik.

Goshiko


Die energiemeters van den Aldi meten meestal ook niet juist. ( er is stroom en er is blinde stroom )
Er is dus een verschil tussen het werkelijke verbruik en het gemeten verbruik.
Het gene dat wel nu nog zo is dat het gemeten verbruik ( op de controller staat enkel het verbruik van de pomp en niet van de gehele kring ) op de meeste energiemeters het verbruik is dat men moet betalen.
Echter met de invoering van de ""slimme meter "" gaat dat een ander verhaal worden.

mvg
Guyke
Als voorbeeld kan ik een dimmer in huis nemen. De lampen gaan minder fel branden maar dat wil niet altijd zeggen dat men dan ook bespaart.
Avatar gebruiker
Guyke
 
Berichten: 5784
Afbeeldingen: 914
Geregistreerd: wo 21 nov 2012, 20:33:59
Woonplaats: Brecht ( st job in 't goor )

Re: Vario pomp, reël verbruik tov verbruik op display

Berichtdoor G.I.O. » do 22 feb 2018, 10:42:12

Guyke, Ik heb sedert kort Boxx van Electrabel, dit is een slimme energiemeter. Heb hiermee verbinding op mijn smartphone.
Ik zou dus in principe verbinding kunnen maken met mijn box als ik in de filterput sta.

Noteren wat het verbruik op het moment is dat de pomp af ligt.

En dan kijken als ik de pomp aanleg, hoeveel het verbruik in Wattage stijgt?
Dit eventjes 5 minuten in de gaten houden, en dan de controller verhogen met een bepaald aantal Watt, en dan dubbel checken of het verbruik op mijn Boxx met hetzelfde aantal Watt stijgt?
思い立ったが吉日
Avatar gebruiker
G.I.O.
 
Berichten: 3162
Afbeeldingen: 1097
Geregistreerd: za 27 okt 2007, 9:15:42
Woonplaats: West Vlaanderen

Re: Vario pomp, reël verbruik tov verbruik op display

Berichtdoor Guyke » do 22 feb 2018, 11:21:55

Hallo,

Je zou dat kunnen doen.
Maar die momentopname zelf is niet simpel.
Er mag in die ( korte ) tijd dat je gaat meten niks opslaan in huis zoals bv een diepvries, een ijskast, maar dus ook niet afslaan.....
bv het verbruik van een digicorder van telenet is geen vaste verbruiker. Als dat ding begint te updaten bv ......
Het echte correcte zou dan zijn dat je alles in huis afzet en alleen de pomp maar dat is er misschien wat over om heel de woning even zonder te zetten.

Als je de meting toch zo doet raad ik aan om dat een paar maal te herhalen zodat je een lijn in de metingen tussen de controller en de boxx kan zien.
Ook zal je het in feite over een langere periode moeten doen want een pomp verbruikt meer bij start. ( zou je ook op de controller moeten zien )

mvg
Guyke
Avatar gebruiker
Guyke
 
Berichten: 5784
Afbeeldingen: 914
Geregistreerd: wo 21 nov 2012, 20:33:59
Woonplaats: Brecht ( st job in 't goor )

Re: Vario pomp, reël verbruik tov verbruik op display

Berichtdoor bazzio » do 22 feb 2018, 11:25:58

Even theoretisch denken... Als die controller (heb trouwens dezelfde pomp) al het restvermogen zelf op zal nemen op de laagste stand, zou dan niet die controller warm worden? Hier merk je daar iig niets van.
bazzio
 
Berichten: 286
Afbeeldingen: 39
Geregistreerd: do 16 maart 2017, 0:32:24
Woonplaats: Fijnaart

Re: Vario pomp, reël verbruik tov verbruik op display

Berichtdoor D-man » do 22 feb 2018, 11:40:13

G.I.O. schreef:Beste allen,

Ik zit de laatste dagen met een vraagstuk in mijn hoofd waar ik niet onmiddellijk het antwoord op weet.

Ik heb mij vorig jaar een aquaforte DM 20000 vario gekocht om op mijn skimmer - trickellijn te zetten.
Ik ben er super tevreden van en je kan de flow met de controller perfect regelen, op de display zie je ook mooi uw verbruik.

De DM 20000 vario heeft
Wattage: 34 - 187 Watt
Capaciteit: 9000 - 20000 ltr / h

Als je op de laagste stand draait = 34 watt en 9000 ltr. H, zie je effectief op uw display die 34à35 watt verbruik staan.

Nu lees ik hier en daar, vooral op nederlandse fb pagina's, dat het reële verbruik hoger ligt, dat zogezegd het resterende wattage (187-35 = 152 watt) door uw controller verbruikt wordt.
De pomp zou als het ware dus altijd zijn maximale vermogen verbruiken, onafgezien de stand waarop ze is ingesteld.

Hoe kan ik dit dubbel checken?
Ik zou het namelijk heel erg vinden als ze zulke pompen op de markt brengen, om zogezegd uw stroomverbruik binnen de perken te houden, en dat die dan toch gewoon veel blijven verbruiken.


Volgens mij is het niet helemaal zoals je omschrijft,

Moet er hier nog eens een amperetang omheen houden maar volgens mij zit het zo:

het verbruik op het display is het verbruik van de pomp, daarnaast is er een verbruik van de controller zelf welke continu is op laten we stellen 30 watt. dus is het verbruik van je totale systeem het nominale verbruik van de controller + het verbruik van de pomp....

Wat weergegeven wordt is dus niet wat je afrekent, daar dien je het opgenomen vermogen van de controller bij op te tellen.

voorbeeld van de dimmer die genoemd werd is inderdaad deels waar.
als je een lamp met 50% terug dimt zal deze nog 70/80% van het vermogen vragen van 100%
ik ben mij er eentje...
Avatar gebruiker
D-man
 
Berichten: 1261
Afbeeldingen: 32
Geregistreerd: za 12 sep 2009, 21:06:47
Woonplaats: zwolle

Re: Vario pomp, reël verbruik tov verbruik op display

Berichtdoor D-man » do 22 feb 2018, 12:21:36

Tabelletje uit de manual:

68918

hieruit opmakend zou je zeggen dat de controller ca 15 watt verbruikt...

Gezien totale max verbruik controller t.o.v. verbruik pomp...
ik ben mij er eentje...
Avatar gebruiker
D-man
 
Berichten: 1261
Afbeeldingen: 32
Geregistreerd: za 12 sep 2009, 21:06:47
Woonplaats: zwolle

Re: Vario pomp, reël verbruik tov verbruik op display

Berichtdoor Guyke » do 22 feb 2018, 13:47:23

Hallo,

D-man schreef:Tabelletje uit de manual:

68918

hieruit opmakend zou je zeggen dat de controller ca 15 watt verbruikt...

Gezien totale max verbruik controller t.o.v. verbruik pomp...


Als dat verbruik van de controller ( volgens dat tabelletje ) een 15 watt is bij maximale uitsturing
bv een controller van 100 watt met max pompverbruik 85 watt is dan 15 watt.
Wat gaat er echter gebeuren met minimale uitsturing.
weer controller van 100 met minimale uitsturing 15 watt.
Wordt dan het verbruik van die controller 85 watt?

Ik denk het niet. Volgens mij is het tabelletje een waarde voor te bepalen welke pomp er mag aangelegd worden rekening houdend met de startstroom.
bv weer de controller van max 100 watt mag pompen aansturen van 15 tot 85 watt.
of een controller van max 400 watt mag pompen aansturen van 45 tot 385 watt.

mvg
Guyke
Ik denk niet dat het verbruik dan die overige 15 watt is.
Avatar gebruiker
Guyke
 
Berichten: 5784
Afbeeldingen: 914
Geregistreerd: wo 21 nov 2012, 20:33:59
Woonplaats: Brecht ( st job in 't goor )

Re: Vario pomp, reël verbruik tov verbruik op display

Berichtdoor G.I.O. » do 22 feb 2018, 14:00:41

Zou ik inderdaad ook zo bekijken D-man,

Ik stel de vraag vooral omdat ik mijn filtering zal veranderen, en dit gaat vrij makkelijk.
Met uitzondering van mijn airlift colledctor die ingegeoten zit in mijn betonplaat. Deze is te weinig diep, en als ik alles uitreken voor de airlift aan te passen, zwaardere luchtpomp aan te schaffen, en dan toch blijven prutsen met weerstand vna filter redeneer ik als volgt :

Stel ik neem een DM30000 vario erbij, dan draai ik heel het jaar met 52Watt + 15 Watt van de controller = 67 Watt voor 12000 liter water.

Nu richt ik mij aan Guyke om hierover een airlift variant te zetten die bovenstaande ook verzet, niet in optimale omstandigheden, maar rekening houdende met tegendruk van filter en filtermateriaal.

Denk dat we dan meer en meer dicht bij elkaar komen te liggen.

Dan kan ik de topmaanden augustus en september, waar ik vollenbak eten aan het geven ben, de pomp gewoon opkrikken en hoger laten draaien en zo veel meer circulatie en stroming creëeren dan met airlift?

Ben het niet zeker he, vandaar dit topic.

Nu zou ik graag eens weten van de specialisten welke airlift ik moet maken (stel dat ik toch de collector uitkap) dan kan ik tot 400mm diameter gaan in collectorbuis. Enige dat wel vast blijft is retour naar de vijver die diameter 110mm zou blijven. Aanvoer kan ik nog perfect kiezen.
思い立ったが吉日
Avatar gebruiker
G.I.O.
 
Berichten: 3162
Afbeeldingen: 1097
Geregistreerd: za 27 okt 2007, 9:15:42
Woonplaats: West Vlaanderen

Re: Vario pomp, reël verbruik tov verbruik op display

Berichtdoor Guyke » do 22 feb 2018, 16:02:37

Hallo,

Stel ik neem een DM30000 vario erbij, dan draai ik heel het jaar met 52Watt + 15 Watt van de controller = 67 Watt voor 12000 liter water.


Hier ga ik even de mist in omdat er in het begin sprake is van een DM 20000.

Ik ben ook even op de specs gaan kijken en het verbruik wordt ook aangegeven zonder filters of wat dan ook.
En laat ons het verbruik dan van de controller op 15 watt houden ( waar ik nog niet zeker van ben ) en de pomp zelf verbruikt in nullast 52 watt voor 12000 liter water dan is er een verbruik van 67 watt ( theorie )
Wat mij in de specs niet aanstaat is de bijgeleverde slangetule : inclusief slangtules: 20 / 25 / 32 / 40 mm
Max opening van 40 mm voor een pomp die tot 30 m³ kan gaan ???????

om 12 m³ te verplaatsen ( houden dezelfde regel in nullast als de pomp ) dan zou het in theorie met 12 watt ruim kunnen.( met een sll20 liter pomp haal je in nullast ruim 17 m³ )

Het is allemaal theorie want praktisch is het natuurlijk anders.

Wat betreft die retoer naar de vijver die kan gemakkelijk meer aan. Het kantelmoment zit op een pomp van tussen sll40 en sll50 ( vergelijkbaar jdk....)

Als ik nu de werkingstabel van Zenkoi als richtlijn neem
JDK 40,--12,5 m³,-- 24,7 watt met 6 bochten van 45° en na trommel en filter met daarbij nog eens 14 meter terugvoerlengte......
Dit is dan ook nog met een membraamlift wat nog wat weer weerstand maakt omdat de pomp ook de membraam moet openblazen.

Het enige dat hier een verschil maakt is dat je er met die pomp meer kan doorhalen maar dan ook met een fikse verbruikstoename.

Ik zou zeggen maak er is eentje zoals ik ze maak :oops:

mvg
Guyke
Avatar gebruiker
Guyke
 
Berichten: 5784
Afbeeldingen: 914
Geregistreerd: wo 21 nov 2012, 20:33:59
Woonplaats: Brecht ( st job in 't goor )

Re: Vario pomp, reël verbruik tov verbruik op display

Berichtdoor G.I.O. » do 22 feb 2018, 19:09:50

Waar kan ik een voorbeeld zien van hoe jij ze maakt Guyke?
思い立ったが吉日
Avatar gebruiker
G.I.O.
 
Berichten: 3162
Afbeeldingen: 1097
Geregistreerd: za 27 okt 2007, 9:15:42
Woonplaats: West Vlaanderen

Re: Vario pomp, reël verbruik tov verbruik op display

Berichtdoor Koi cowboy » do 22 feb 2018, 20:17:49

Hé! G.I.O vergeet niet dat een airlift ook een gratis eiwitafschuimer is :wink: ook voor wat meer zuurstof zorgt en dat er weinig kan aan stuk gaan, dus een zeerlange levensduur. De kostprijs van een airlift... airlift/membraanschotel/collector/ luchtpomp alles te samen ook niet echt goedkoop. Een airlift heeft ook zijn nadelen maar bij mij was de keuze snel gemaakt.
Ik heb gezien hoe proper jij kan werken :) een collector vervangen in beton is wel een heel werkje,maar is zeker haalbaar.

Er was hier ook nog spraken van de slimme meters die ook de blindstroom kunnen meten. Ik heb horen zeggen dat dit voor de eigenaar alleen maar centen kost. Ik wou mijn tl's in de kelder vervangen door led, maak toen ik zei dat ik een slimme meter had. Toe werd dit door iemand afgeraden. Die nieuwe meters tellen het verschil er gewoon bij. Geen 100% maar toch een deel. Dus een led lamp van 5,5w die vergelijkbaar is met 50w dan werd er gezegd dat de slimmemeter veel meer dan de 5,5w telde.
Als hier iets van waar is zou dit dan ook niet zo zijn met de vijverpompen die je kan regelen in verbruik :unknown:
Ik heb nog altijd mijn gewone tl's in de kelder, de overheid vertrouwen... :nono:
De slimmemeter! :lol: Slim voor vaderkestaat zeker! :roll:
Hoop dat er niets van waar is.. weet iemand hier iets meer over?

Grtz
Avatar gebruiker
Koi cowboy
 
Berichten: 724
Afbeeldingen: 538
Geregistreerd: di 14 okt 2014, 18:08:46
Woonplaats: Tessenderlo

Re: Vario pomp, reël verbruik tov verbruik op display

Berichtdoor Guyke » do 22 feb 2018, 20:22:15

Hallo,

G.I.O. schreef:Waar kan ik een voorbeeld zien van hoe jij ze maakt Guyke?

Ik zal het maar als een mopje lezen zeker? :wink:

Hier heb je de link.
viewtopic.php?f=45&t=9991

123 pagina's leesvoer over 5 jaar bouwen en veranderen aan airliften.....

dit is mijn laatste creatie

67331

mvg
Guyke
Avatar gebruiker
Guyke
 
Berichten: 5784
Afbeeldingen: 914
Geregistreerd: wo 21 nov 2012, 20:33:59
Woonplaats: Brecht ( st job in 't goor )

Volgende

Keer terug naar Filtratie: voor- en biologische filtratie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten

  • Advertentie
ProfiDrum