• Advertentie

Sponsers van onze nieuwjaarsreceptie op 21 januari 2017

kaldnes rijpen

Zoals het zichzelf verklaard: alle vragen en suggesties ivm filtratie horen hier thuis!

kaldnes rijpen

Berichtdoor riny42 » zo 27 aug 2017, 8:14:04

Mogge,

Ik heb hier een klassiek 3 kamer filter draaien met vortex , 1e kamer borstels 2e matten 3e rocks werkt pomp gevoed.
Mijn idee is om in de matten 2e kamer een bwb te maken en 3e kamer matten. Nu heb ik 2 vragen?
1 kan ik de kaldnes laten rijpen van te voren in de vijver?
2 is het wijs/ nuttig om een zeef er voor te zetten, zelf denk ik van niet ivm malen door de pomp.

gr rinus
riny42
 
Berichten: 554
Afbeeldingen: 25
Geregistreerd: zo 15 apr 2012, 18:32:52
Woonplaats: leiden zuidholland

Re: kaldnes rijpen

Berichtdoor WTR » zo 27 aug 2017, 8:52:41

Gr Wouter
Avatar gebruiker
WTR
 
Berichten: 471
Afbeeldingen: 16
Geregistreerd: do 19 mei 2016, 15:15:24
Woonplaats: Nederland / Brabant

Re: kaldnes rijpen

Berichtdoor marcoZ » zo 27 aug 2017, 9:24:36

Je kunt ook de kaldnes buiten je vijver opstarten...

https://koiquestion.com/nl/2016/04/18/b ... teen-rijp/
marcoZ
 
Berichten: 454
Geregistreerd: wo 18 feb 2015, 17:36:29
Woonplaats: veldhoven

Re: kaldnes rijpen

Berichtdoor riny42 » zo 27 aug 2017, 9:33:46

hier heb ik zeker wat aan, ga voor de spullen zorgen en van de week beginnen er mee.

bedankt voor het snelle antwoord en de juiste antwoorden.

gr rinus
riny42
 
Berichten: 554
Afbeeldingen: 25
Geregistreerd: zo 15 apr 2012, 18:32:52
Woonplaats: leiden zuidholland

Re: kaldnes rijpen

Berichtdoor willem v d » zo 27 aug 2017, 9:40:19

Als je toch bezig bent...
Je borstels vervangen door een statisch bed.
Zorg wel voor roosters dat alles in hun kamers blijft.
willem v d
 
Berichten: 289
Geregistreerd: zo 05 jul 2015, 10:10:31
Woonplaats: veghel

Re: kaldnes rijpen

Berichtdoor riny42 » zo 27 aug 2017, 10:22:40

willem v d schreef:Als je toch bezig bent...
Je borstels vervangen door een statisch bed.
Zorg wel voor roosters dat alles in hun kamers blijft.


is zo een statisch bed beter als borstels? want uit die borstels haal ik best veel vuil uit ook zeer fijn vuil.
riny42
 
Berichten: 554
Afbeeldingen: 25
Geregistreerd: zo 15 apr 2012, 18:32:52
Woonplaats: leiden zuidholland

Re: kaldnes rijpen

Berichtdoor marcoZ » zo 27 aug 2017, 11:22:27

Borstels zijn super goede vuilvangers, echter een nachtmerrie om schoon te maken. Dat is met een statisch bed duizend maal makkelijker..
marcoZ
 
Berichten: 454
Geregistreerd: wo 18 feb 2015, 17:36:29
Woonplaats: veldhoven

Re: kaldnes rijpen

Berichtdoor riny42 » zo 27 aug 2017, 11:26:58

gaat mijn er om wat beter is, schoonmaken vind ik niet erg ben gewoon graag bezig met de vijver en visjes :lol:
riny42
 
Berichten: 554
Afbeeldingen: 25
Geregistreerd: zo 15 apr 2012, 18:32:52
Woonplaats: leiden zuidholland

Re: kaldnes rijpen

Berichtdoor willem v d » zo 27 aug 2017, 12:47:48

Statisch bed vangt veel en fijn vuil af, het heeft alleen een probleem met draadalg (dat bij jou gemalen wordt).
en schoonmaken doe je met lucht er op te zetten en 5 tot 10 minuten laten bewegen, water aflaten en weer vullen, eventueel herhalen.
Kan jij lekker de vissen voeren.(ben je ook bezig)
Een statisch bed filtert beter als borstels
willem v d
 
Berichten: 289
Geregistreerd: zo 05 jul 2015, 10:10:31
Woonplaats: veghel

Re: kaldnes rijpen

Berichtdoor riny42 » ma 28 aug 2017, 7:17:41

en een statisch bed hoeft niet te rijpen toch of ook? en deze zou ik dan ook in mijn vortex kunnen maken?
riny42
 
Berichten: 554
Afbeeldingen: 25
Geregistreerd: zo 15 apr 2012, 18:32:52
Woonplaats: leiden zuidholland

Re: kaldnes rijpen

Berichtdoor WTR » ma 28 aug 2017, 11:08:17

Nee een statisch bed hoeft niet te rijpen omdat dit niet als bioloog functioneert. Dit kan zeker in een vortex gemaakt worden.
Gr Wouter
Avatar gebruiker
WTR
 
Berichten: 471
Afbeeldingen: 16
Geregistreerd: do 19 mei 2016, 15:15:24
Woonplaats: Nederland / Brabant

Re: kaldnes rijpen

Berichtdoor marcoZ » ma 28 aug 2017, 15:05:11

Maar ik zou er wel een grof vuil filter voorplaatsen. Niet als eerste. Draadalg uit je SB plukken is geen pretje..
marcoZ
 
Berichten: 454
Geregistreerd: wo 18 feb 2015, 17:36:29
Woonplaats: veldhoven

Re: kaldnes rijpen

Berichtdoor willem v d » ma 28 aug 2017, 15:51:42

marcoZ schreef:Maar ik zou er wel een grof vuil filter voorplaatsen. Niet als eerste. Draadalg uit je SB plukken is geen pretje..

Normaal zou ik je gelijk geven.
Maar zijn filter is pompgevoed en zal daardoor geen grote plukken alg krijgen in zijn bed.
Zou dit wel gebeuren kan een gaas van een hor(deur) al voldoende zijn.
willem v d
 
Berichten: 289
Geregistreerd: zo 05 jul 2015, 10:10:31
Woonplaats: veghel

Re: kaldnes rijpen

Berichtdoor jocca » ma 28 aug 2017, 16:29:04

pompgevoed of niet, een voorfilter voor een SB is altijd wel aan te raden,
via een pomp gaan er ook nog vrij grote deeltjes door de leidingen.
Uiteindelijk gaat die draadalg dan wat fijner zijn misschien,
in het SB gaat die terug samenklitten.
jocca
 
Berichten: 1735
Afbeeldingen: 62
Geregistreerd: wo 07 jan 2015, 8:56:09
Woonplaats: lokeren

Re: kaldnes rijpen

Berichtdoor Guyke » ma 28 aug 2017, 16:55:33

Hallo,

Nee een statisch bed hoeft niet te rijpen omdat dit niet als bioloog functioneert.


Wat ik van een statisch bed weet is dat het gevuld is met materiaal dat ook in een bwb gebruikt kan worden.
Waarom zou dit dan niet als bioloog werken?

Ik heb een steenfilter van 7m³ ( is vergelijkbaar met een enorm statisch bed ) en dit is in feite mijn bioloog.
Als dat niet zo zou zijn dan heb ik in de vijver geen bioloog en dus geen omzetting van ammo en nitriet.......

pompgevoed of niet, een voorfilter voor een SB is altijd wel aan te raden,


Ik heb geen voorfilter voor mijn ""bioloog "" :oops: :oops:

mvg
Guyke
Avatar gebruiker
Guyke
 
Berichten: 4898
Afbeeldingen: 809
Geregistreerd: wo 21 nov 2012, 21:33:59
Woonplaats: Brecht ( st job in 't goor )

Volgende

Keer terug naar Filtratie: voor- en biologische filtratie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

  • Advertentie
ProfiDrum