• Advertentie

Sponsers van onze nieuwjaarsreceptie op 20 januari 2018

21 m2 vijver met 2 ramen en een 33 m2 zwembad

Zoals vanzelfsprekend: vijvers aangelegd door professionelen

21 m2 vijver met 2 ramen en een 33 m2 zwembad

Berichtdoor Supersushi » zo 26 maart 2017, 20:17:05

beste Koiliefhebbers, zojuist mijzelf een account aangemaakt en tijd voor een korte intro:
Mijn naam is Bart en sinds 1 jaar ben ik met mijn vriendin en 2 kinderen in Rosmalen komen wonen. Het eerste jaar ben ik vooral druk geweest met verbouwen en opknappen van het huis. Het is een heel groot huis maar had heel veel achterstallig onderhoud en daarnaast wilde we veel anders vwb badkamers, vloeren en muren, dus dat heeft veel tijd en vooral arbeid gekost. Het huis is deze winter afgerond en nu is de tuin aan de beurt. Wij hadden al een grote wens voor een zwembad en de plannen hebben we afgelopen jaar verder uitgewerkt. Sinds 8 maanden ben ik me ook serieus gaan verdiepen in een mooie vijver en dan met wat moois erin natuurlijk. Ik heb vele uren op dit forum gelezen en dan vooral de bouwprojecten. Daarnaast ben ik bij 4 koispecialisten geweest voordat ik enkele knopen heb doorgehakt.
Beetje bij beetje werd het duidelijk wat we wilde en met meerdere schetsen en tekeningen zijn we er wel uitgekomen, de nieuwe terrassen zijn aangelegd en de paden en stapstenen ook. Zie eerste foto van onze tekening van het huis en tuin met de rode lijnen hoe dat ik de vijver met ramen heb gepositioneerd met de pijlen als zichtlijnen vanuit het huis en de terrassen.
De vijver wordt 4.75 bij 2,25 en 2 meter diep, en deze komt 35cm boven het maaiveld. De 2 ramen worden 160cm breed en 50cm hoog. daar waar de ramen komen wordt de grond dus lager, zodat je het volledige raam ziet. Ik wil de vijver niet hoger hebben omdat achter de vijver een sloot ligt en daarachter mooie weides met schapen en geiten, dus een te hoge vijver, zou dit uitzicht wegnemen. Ik wilde een grotere vijver maar dat is helaas niet mogelijk omdat ik van de gemeente en andere raamambtenaren niet mag bouwen tot 3 meter van de sloot.
Ik ben een groot liefhebber van HDPE maar ivm het 'werken' van de kunststof zomer en winter en dat met ramen, vond ik HDPE geen goede optie. Kunststof ramen vind ik geen goed idee i.v.m. krassen. daarom ga ik voor steen. En omdat dit toch het makkelijkste is in rechte lijnen, wordt het een rechthoekige bak. Het wordt gemetseld met bandjes van 14cm dik, dit werkt snel en omdat aan de achterzijde van de vijver het zeer sterk afloopt naar de sloot, met de muur voldoende draagkracht hebben. Ik ga de binnenzijde nog denk ik isoleren. De afwerking wordt niet met strakke lijnen en een gladde tegelrand maar van natuurlijke sierstenen en rotsen. Dit vind ik mooier dan een strakkere afwerking en dit deel van de tuin wordt heel natuurlijk met veel planten waaronder grote varens (oa dicksonia antartica ). Er staat 8 meter rechtsachter de vijver een hele grote treurwilg van 20 meter hoog, die ook het zonlicht tot 13.00 uur wegneemt. Deze wordt volgend jaar flink terug gesnoeid. Ander deel van de tuin wordt heel strak met moderne, strakke tuinmeubels, strakke borders en een strakke afwerking van het zwembad. Dit zwembad wordt overigens wel van HDPE en behalve het maken van de bak doe de ik de rest zelf. Beide projectjes gaan tegelijkertijd plaatsvinden en ik ga heel veel zelf doen. (dan is een kant-en-klare bak ook veel tijdwinst natuurlijk). Het zwembad krijgt een inwendige trap en wordt volledig geïsoleerd zodat ik het 4 maanden per jaar tot 28 graden kan verwarmen.
Tekeningen zijn uitgewerkt en nu dus aan de slag. Afgelopen zaterdagochtend begonnen met graven met een kleine kraan (3 ton), deze kon rond het huis komen (en toevallig met zijn rupsbanden tussen de stapstenen door) Met hulp van familie en vrienden die het zand afvoerden was de vijver in 3 uurtjes uitgegraven tot 165cm diepte. We kwamen 5 lagen grond tegen en 2 oude, loze leidingen. De bodem van de vijver bestaat uit klei.
Daarna werd het gat voor de trampoline gegraven (voor de kinderen, niet voor papa) en aansluitend het gat voor het zwembad. Omdat het zwembad vlakbij de openbare weg is, kon de grote 18 ton zware kraan makkelijk de vrachtwagen laden. De bodem bestaat uit zeer schone gele grond. Uiteindelijk was alles klaar om 14.00 uur, dat viel dus heel erg mee!
Zie de foto's van afgelopen zaterdag.
Vwb de vijver; ik heb gekozen, na uitvoerig onderzoek en bezoekjes, voor een OA30 AEM totaalfilter dus een combi van trommel met bewegend bed. Deze is in bestelling en duurt nog een week of 5. Aanvoer is een 110mm beluchtte bodemdrain en een 110mm oppervlakte skimmer. Daarnaast twijfel ik nog over een plantenfilter en welke opvoer: airlift of een goede pomp...

Wordt vervolgd.6222162220622196221762218
Zo doen we dat in Brabant.
Supersushi
 
Berichten: 3
Afbeeldingen: 9
Geregistreerd: zo 26 maart 2017, 17:39:51
Woonplaats: Rosmalen

Re: 21 m2 vijver met 2 ramen en een 33 m2 zwembad

Berichtdoor LucB » ma 22 mei 2017, 17:05:53

Dit lijkt me een heel mooi en doordacht project. :good: Heel veel succes bij de verdere werken !
Avatar gebruiker
LucB
 
Berichten: 621
Afbeeldingen: 333
Geregistreerd: do 30 mei 2013, 10:58:24
Woonplaats: West-Vlaanderen

Re: 21 m2 vijver met 2 ramen en een 33 m2 zwembad

Berichtdoor ming » ma 22 mei 2017, 17:23:07

Ambitieus project, maar goed voorbereid moet het lukken!
Supersushi schreef:beste Koiliefhebbers, zojuist mijzelf een account aangemaakt en tijd voor een korte intro:
veel planten waaronder grote varens (oa dicksonia antartica ). Er staat een hele grote treurwilg van 20 meter hoog, die ook het zonlicht tot 13.00 uur wegneemt. Deze wordt volgend jaar flink terug gesnoeid.


Wel wat schaduw laten voor de varens? Ik heb vorige week ook mijn eerste stammetje aangeschaft :)

Mvg, Etienne
ming
 
Berichten: 501
Afbeeldingen: 87
Geregistreerd: zo 02 dec 2007, 16:59:01
Woonplaats: Vlaams-Brabant


Keer terug naar De vijver ....door, of met professionelen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

  • Advertentie
ProfiDrum