21 m2 vijver met 2 ramen en een 33 m2 zwembad

Zoals vanzelfsprekend: vijvers aangelegd door professionelen
Plaats reactie
Supersushi
Berichten: 8
Lid geworden op: 26 mar 2017, 18:39
Locatie: Noord-Brabant

21 m2 vijver met 2 ramen en een 33 m2 zwembad

Bericht door Supersushi »

beste Koiliefhebbers, zojuist mijzelf een account aangemaakt en tijd voor een korte intro:
Mijn naam is Bart en sinds 1 jaar ben ik met mijn vriendin en 2 kinderen in Rosmalen komen wonen. Het eerste jaar ben ik vooral druk geweest met verbouwen en opknappen van het huis. Het is een heel groot huis maar had heel veel achterstallig onderhoud en daarnaast wilde we veel anders vwb badkamers, vloeren en muren, dus dat heeft veel tijd en vooral arbeid gekost. Het huis is deze winter afgerond en nu is de tuin aan de beurt. Wij hadden al een grote wens voor een zwembad en de plannen hebben we afgelopen jaar verder uitgewerkt. Sinds 8 maanden ben ik me ook serieus gaan verdiepen in een mooie vijver en dan met wat moois erin natuurlijk. Ik heb vele uren op dit forum gelezen en dan vooral de bouwprojecten. Daarnaast ben ik bij 4 koispecialisten geweest voordat ik enkele knopen heb doorgehakt.
Beetje bij beetje werd het duidelijk wat we wilde en met meerdere schetsen en tekeningen zijn we er wel uitgekomen, de nieuwe terrassen zijn aangelegd en de paden en stapstenen ook. Zie eerste foto van onze tekening van het huis en tuin met de rode lijnen hoe dat ik de vijver met ramen heb gepositioneerd met de pijlen als zichtlijnen vanuit het huis en de terrassen.
De vijver wordt 4.75 bij 2,25 en 2 meter diep, en deze komt 35cm boven het maaiveld. De 2 ramen worden 160cm breed en 50cm hoog. daar waar de ramen komen wordt de grond dus lager, zodat je het volledige raam ziet. Ik wil de vijver niet hoger hebben omdat achter de vijver een sloot ligt en daarachter mooie weides met schapen en geiten, dus een te hoge vijver, zou dit uitzicht wegnemen. Ik wilde een grotere vijver maar dat is helaas niet mogelijk omdat ik van de gemeente en andere raamambtenaren niet mag bouwen tot 3 meter van de sloot.
Ik ben een groot liefhebber van HDPE maar ivm het 'werken' van de kunststof zomer en winter en dat met ramen, vond ik HDPE geen goede optie. Kunststof ramen vind ik geen goed idee i.v.m. krassen. daarom ga ik voor steen. En omdat dit toch het makkelijkste is in rechte lijnen, wordt het een rechthoekige bak. Het wordt gemetseld met bandjes van 14cm dik, dit werkt snel en omdat aan de achterzijde van de vijver het zeer sterk afloopt naar de sloot, met de muur voldoende draagkracht hebben. Ik ga de binnenzijde nog denk ik isoleren. De afwerking wordt niet met strakke lijnen en een gladde tegelrand maar van natuurlijke sierstenen en rotsen. Dit vind ik mooier dan een strakkere afwerking en dit deel van de tuin wordt heel natuurlijk met veel planten waaronder grote varens (oa dicksonia antartica ). Er staat 8 meter rechtsachter de vijver een hele grote treurwilg van 20 meter hoog, die ook het zonlicht tot 13.00 uur wegneemt. Deze wordt volgend jaar flink terug gesnoeid. Ander deel van de tuin wordt heel strak met moderne, strakke tuinmeubels, strakke borders en een strakke afwerking van het zwembad. Dit zwembad wordt overigens wel van HDPE en behalve het maken van de bak doe de ik de rest zelf. Beide projectjes gaan tegelijkertijd plaatsvinden en ik ga heel veel zelf doen. (dan is een kant-en-klare bak ook veel tijdwinst natuurlijk). Het zwembad krijgt een inwendige trap en wordt volledig geïsoleerd zodat ik het 4 maanden per jaar tot 28 graden kan verwarmen.
Tekeningen zijn uitgewerkt en nu dus aan de slag. Afgelopen zaterdagochtend begonnen met graven met een kleine kraan (3 ton), deze kon rond het huis komen (en toevallig met zijn rupsbanden tussen de stapstenen door) Met hulp van familie en vrienden die het zand afvoerden was de vijver in 3 uurtjes uitgegraven tot 165cm diepte. We kwamen 5 lagen grond tegen en 2 oude, loze leidingen. De bodem van de vijver bestaat uit klei.
Daarna werd het gat voor de trampoline gegraven (voor de kinderen, niet voor papa) en aansluitend het gat voor het zwembad. Omdat het zwembad vlakbij de openbare weg is, kon de grote 18 ton zware kraan makkelijk de vrachtwagen laden. De bodem bestaat uit zeer schone gele grond. Uiteindelijk was alles klaar om 14.00 uur, dat viel dus heel erg mee!
Zie de foto's van afgelopen zaterdag.
Vwb de vijver; ik heb gekozen, na uitvoerig onderzoek en bezoekjes, voor een OA30 AEM totaalfilter dus een combi van trommel met bewegend bed. Deze is in bestelling en duurt nog een week of 5. Aanvoer is een 110mm beluchtte bodemdrain en een 110mm oppervlakte skimmer. Daarnaast twijfel ik nog over een plantenfilter en welke opvoer: airlift of een goede pomp...

Wordt vervolgd.6222162220622196221762218
Zo doen we dat in Brabant.

Gebruikersavatar
LucB
Berichten: 873
Lid geworden op: 30 mei 2013, 11:58
Locatie: West-Vlaanderen

Re: 21 m2 vijver met 2 ramen en een 33 m2 zwembad

Bericht door LucB »

Dit lijkt me een heel mooi en doordacht project. :good: Heel veel succes bij de verdere werken !

ming
Berichten: 536
Lid geworden op: 02 dec 2007, 16:59
Locatie: Vlaams-Brabant

Re: 21 m2 vijver met 2 ramen en een 33 m2 zwembad

Bericht door ming »

Ambitieus project, maar goed voorbereid moet het lukken!
Supersushi schreef:beste Koiliefhebbers, zojuist mijzelf een account aangemaakt en tijd voor een korte intro:
veel planten waaronder grote varens (oa dicksonia antartica ). Er staat een hele grote treurwilg van 20 meter hoog, die ook het zonlicht tot 13.00 uur wegneemt. Deze wordt volgend jaar flink terug gesnoeid.
Wel wat schaduw laten voor de varens? Ik heb vorige week ook mijn eerste stammetje aangeschaft :)

Mvg, Etienne

Supersushi
Berichten: 8
Lid geworden op: 26 mar 2017, 18:39
Locatie: Noord-Brabant

Re: 16 m2 vijver met 2 ramen en een 33 m2 zwembad

Bericht door Supersushi »

helaas niet eerder foto's geplaatst, maar wel hard doorgewerkt om de tuin volledig af te krijgen in 2017. Dit is grotendeels gelukt, wel wat wijzigingen zo is de vijver maar 16m3 geworden. Ik moet van de gemeente 3 meter van de sloot af blijven en daar valt een vijver blijkbaar ook onder :(
bouw zwembad

de HDPE bak met extra buizen omdat deze 55 cm boven de grond komt. kleur is lichtgrijs, daardoor wordt het water lichtgroen, dat vinden we iets natuurlijker dan hard blauw. Ik wilde deze boven maaiveld hebben omdat;
*we 2 kleine kinderen hebben en ik geen hek wil
*Ik iedere ochtend 20 kikkers en soms ook salamanders uit het oude zwembad kon vissen.
*IK hoop dat ik minder blad en vuil in mijn zwembad zal krijgen.
Afbeelding
zie extra verstevingen voor boven de grond.
Afbeelding
Afbeelding

Er is een muurtje rond de bak gemetseld van 12 cm dikke bandjes. Hier zijn keramische terrastegels tegenaan gelijmd (dezelfde als de rest van de tuin)
de bovenrand is afgewerkt met zwembadrand van hardsteen (getrommeld). De planten rondom bestaan uit bananen en canna's die s'winters naar binnen moeten maar ook uit magnolia's, steeneiken en bamboe die buiten blijven.
Afbeelding
IK heb deze foto's geplaatst omdat ik eigenlijk ook een HDPE bak wilde voor mijn vijver maar door het werken (krimpen en uitzetten) en ik ramen wil in mijn vijver, toch maar niet gedaan. Mocht iemand HDPE overwegen voor een vijver zonder ramen, ik vind het wel een aanrader!
Afbeelding
De kleur geeft een vertekend beeld, in het echt is deze lichtgroen. Ik zal snel weer eens foto's maken.
Afbeelding

De koivijver heeft 2 ramen (2 x 12mm gelaagd) en een bekende folielasser heeft op locatie er een zak in gemaakt. De ramen zijn 15cm onder terrasniveau geplaatst, zodat de vijver niet te hoog zou worden en ik toch 55cm hoge ramen kon plaatsen.
Afbeelding
Afbeelding

Voor de ramen voor goede drainage gezorgd door deze matten en de kleine steentjes zijn hetzelfde als de grote blokken (grau acker)
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Helaas geen waterval en de filterinstallatie (BEFIL 30 met dompel uv en volledige automatische sturing ) op waterniveau en niet hoger. De reden is omdat ik over de vijver heen wil kunnen kijken, voor dit uitzicht:
Afbeelding
IK kan niet anders zeggen dat ik zeer tevreden ben met alles, alleen is na 5 maanden mijn vijver nog niet helemaal helder, (veel zweefvuil) mogelijk dat dat ik de filterlijn uitbreid met een statisch bed.

Omdat ik toch heel graag een waterval in de tuin wilde, heb ik er 1 gebouwd, (4,5 meter hoog met 5 keer een verval. Deze komt uit in een ondiepe vijver van 60cm diep, zodat deze nog boven sloot niveau is. Daarnaast heb ik een 110 mm afvoer gemaakt naar de sloot. Ooit wil ik hier met netten nog een voliere overheen bouwen voor exotische vogels. Een ondiepe vijver heeft dan de voorkeur en deze is met de afvoer en automatische vulling makkelijk schoon te houden.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Laatst gewijzigd door Supersushi op 26 mar 2018, 10:40, 1 keer totaal gewijzigd.
Zo doen we dat in Brabant.

jocca
Berichten: 3873
Lid geworden op: 07 jan 2015, 07:56
Locatie: lokeren

Re: 21 m2 vijver met 2 ramen en een 33 m2 zwembad

Bericht door jocca »

jeetje wat een project,
schitterende vijver en mooi afgewerkt met die rotsblokken.
Moet een parel zijn van een tuin om in te vertoeven, ook het uitzicht is er eentje uit de boekjes. ;OK;
Van de waterval ben ik geen wilde voorstander maar dit is puur een persoonlijke mening, de toren voelt mij te kunstmatig (ik zou hem minder hoog gemaakt hebben met bv een beekloop of zo bij).

Supersushi
Berichten: 8
Lid geworden op: 26 mar 2017, 18:39
Locatie: Noord-Brabant

Re: 21 m2 vijver met 2 ramen en een 33 m2 zwembad

Bericht door Supersushi »

hi Joca,
ja ik herken je punt dat de 160cm hoge toren onnatuurlijk oogt. Er is inmiddels al aangeplant maar mijn intentie is om een dichte 'jungle links en rechts van de toren te realiseren. 'Optisch" krijg je dan dieptewerking en het begin van de waterval komt dan uit de jungle. De toren zou dan niet meer zichtbaar moeten zijn en wegvallen tussen de planten. Dit was mijn tuin in het vorige huis, alle exotische planten zijn mee oververhuisd en ik heb inmiddels al weer veel nieuwe aangeschaft. Deze moeten samen voor een dichte 15m2 jungle zorgen, zodat ook de vogels in de toekomst veel schuilmogelijkheden hebben.

Afbeelding
Afbeelding
Zo doen we dat in Brabant.

jocca
Berichten: 3873
Lid geworden op: 07 jan 2015, 07:56
Locatie: lokeren

Re: 21 m2 vijver met 2 ramen en een 33 m2 zwembad

Bericht door jocca »

schitterend, hier doe ik mijn petje voor af [thank_you
idd als er beplanting nog rond gaat komen dan zal dit een flink stuk beter zijn en mits goed aangepakt zelfs vrijwel niet meer zichtbaar zijn.
Hoeveel m2 is de totale tuin?

een foto vanuit een drone moet wel een mooi beeld kunnen geven.

vraagje, de bananenboom op de eerste foto (van uw laatste post), links onder.
welke soort is dit? Die heeft zo een korte dikke stam.

Supersushi
Berichten: 8
Lid geworden op: 26 mar 2017, 18:39
Locatie: Noord-Brabant

Re: 21 m2 vijver met 2 ramen en een 33 m2 zwembad

Bericht door Supersushi »

Jocca,

dat is een musella lasiocarpa, deze geeft geen bananen maar een hele mooie, grote (25 cm!) bloem. Is makkelijk aan te komen als je goed rondkijkt.
Zo doen we dat in Brabant.

Gebruikersavatar
ruudkim
Berichten: 280
Lid geworden op: 02 nov 2009, 14:40
Locatie: Zaandam-Noord-Holland

Re: 21 m2 vijver met 2 ramen en een 33 m2 zwembad

Bericht door ruudkim »

Prachtig gewoon, ook met die tropische planten, kortom een heeel mooi geheel!

Groet R. Ekkes
ps bezoek ook mijn facebook eens(ook liefhebber van tropische planten en ook een koivijver) :good:
TanchoGek

Gebruikersavatar
Bossi
Berichten: 2632
Lid geworden op: 28 aug 2011, 11:33

Re: 21 m2 vijver met 2 ramen en een 33 m2 zwembad

Bericht door Bossi »

Welkom naamgenoot,

Wat een prachtige tuin is me dit geworden :shock: :clap2:

Oog voor detail is er ook door het raamkader te verstoppen achter een hoop rotsblokken. Geeft een heel speciaal zicht. Schitterend!

Groetjes,

Bossi
Nu kwaliteit is later geen spijt...

Gebruikersavatar
bazzio
Berichten: 858
Lid geworden op: 16 mar 2017, 00:32
Locatie: Fijnaart

Re: 21 m2 vijver met 2 ramen en een 33 m2 zwembad

Bericht door bazzio »

Zie net pas dit topic, schitterend gemaakt allemaal!

Plaats reactie

Terug naar “De vijver ....door, of met professionelen”