• Advertentie

Sponsers van onze nieuwjaarsreceptie op 20 januari 2018

Pomp aansluiten in ster of in driehoek?

De benaming zegt voldoende

Pomp aansluiten in ster of in driehoek?

Berichtdoor paul1 » wo 11 jul 2018, 22:55:58

Hoe sluit ik deze nieuwe pomp aan, in ster of in driehoek?
Het gaat om een Pedrollo beregeningspomp type: F32/200B.
Ik had ze 2 jaar geleden in ster aangesloten, maar nu is de motor verbrand. Volgens mijn dealer had ze in driehoek aangesloten moeten worden.

Iemand die precies weet hoe het moet?

Het plaatje van de oude pomp:

71455

Het plaatje van de nieuwe pomp:

71454

Groeten,
Paul
Avatar gebruiker
paul1
 
Berichten: 1049
Afbeeldingen: 390
Geregistreerd: ma 16 aug 2010, 22:08:23

Re: Pomp aansluiten in ster of in driehoek?

Berichtdoor buddy » wo 11 jul 2018, 23:14:19

Heb je 3 fase of 1x 230v ?
Buddy is onze hond en ik ben Peter ;-)
buddy
 
Berichten: 51
Afbeeldingen: 0
Geregistreerd: ma 25 jan 2016, 23:39:26
Woonplaats: Nederland

Re: Pomp aansluiten in ster of in driehoek?

Berichtdoor bazzio » wo 11 jul 2018, 23:48:48

Deze pomp is voor aansluiten op 3 fases.. In dit geval 3x 400V. Anders had je volgens mij een Fm type pomp moeten hebben
Leesvoer :wink:
https://www.wetenschapsforum.nl/index.php/topic/130628-ster-driehoek-verwarring/
https://duursma.nl/blog/53-hoe-moet-ik-een-elektromotor-aansluiten
Avatar gebruiker
bazzio
 
Berichten: 523
Afbeeldingen: 54
Geregistreerd: do 16 maart 2017, 0:32:24
Woonplaats: Fijnaart

Re: Pomp aansluiten in ster of in driehoek?

Berichtdoor koi.gin » do 12 jul 2018, 6:39:10

Paul,

om te weten hoe je je nieuwe pomp moet aansluiten moet je eerst nagaan welke spanning je net heeft.

Als je dealer beweert dat je oude pomp in driehoek moest staan dan zou je net 3 x 220 moeten zijn, maar dan ben je niks met je nieuwe pomp, want die gaat niet werken op 3 x 220. :wink:
Ik veronderstel dat je wel degelijk over 3 x 380 beschikt en dat je oude pomp wel degelijk (in ster) correct was aangesloten en dat ze het door omstandigheden heeft begeven, anders had ze geen 2 jaar gedraaid.
Je nieuwe pomp moet je dan wel weer in driehoek aansluiten mits mijn stelling dat je beschikt over 3 x 380 correct is. Alvorens te werk te gaan is het noodzakelijk om dit te controleren.

Beetje raar dat er is gekozen voor deze pomp, uw vorige pomp kon evengoed op 220 als op 380 volt worden aangesloten, wat met deze niet het geval is, iemand die niet over 380 volt beschikt kan hier niks mee aanvangen.

Mvg Gino
Volg hier de aanleg van de eerste airliftgestuurde vijver met een trommelfilter; viewtopic.php?t=5309
Avatar gebruiker
koi.gin
 
Berichten: 3681
Afbeeldingen: 878
Geregistreerd: wo 10 sep 2008, 19:56:52
Woonplaats: Oost-Vlaanderen

Re: Pomp aansluiten in ster of in driehoek?

Berichtdoor Guyke » do 12 jul 2018, 8:42:02

Hallo,

Deze pomp heeft minimaal 3 fase 380/400 volt nodig.
Ik zou terug contact opnemen met de leverancier want volgens de fabrikant moeten er nog zaken bijkomen als het vermogen boven de 4 Kw zit ( overbelastingsbeveiliging ( is niet ingebouwd )en softschakelaar )

Mvg
Guyke
Guyke
 
Berichten: 6007
Afbeeldingen: 951
Geregistreerd: wo 21 nov 2012, 20:33:59

Re: Pomp aansluiten in ster of in driehoek?

Berichtdoor evn35 » do 12 jul 2018, 11:22:37

koi.gin schreef:Paul,

om te weten hoe je je nieuwe pomp moet aansluiten moet je eerst nagaan welke spanning je net heeft.

Als je dealer beweert dat je oude pomp in driehoek moest staan dan zou je net 3 x 220 moeten zijn, maar dan ben je niks met je nieuwe pomp, want die gaat niet werken op 3 x 220. :wink:
Ik veronderstel dat je wel degelijk over 3 x 380 beschikt en dat je oude pomp wel degelijk (in ster) correct was aangesloten en dat ze het door omstandigheden heeft begeven, anders had ze geen 2 jaar gedraaid.
Je nieuwe pomp moet je dan wel weer in driehoek aansluiten mits mijn stelling dat je beschikt over 3 x 380 correct is. Alvorens te werk te gaan is het noodzakelijk om dit te controleren.



Mvg Gino


Zeer juist Gono
evn35
 
Berichten: 1357
Afbeeldingen: 101
Geregistreerd: zo 25 aug 2013, 16:00:39
Woonplaats: West-Vlaanderen

Re: Pomp aansluiten in ster of in driehoek?

Berichtdoor paul1 » do 12 jul 2018, 12:41:36

Dank voor de reacties!

koi.gin schreef:Paul,

om te weten hoe je je nieuwe pomp moet aansluiten moet je eerst nagaan welke spanning je net heeft.


Hoi Gino,

Ik heb hier 3 x 380 V.

71456

Dus de oude was goed aangesloten in ster en de nieuwe sluit ik in driehoek aan.

Groeten,
Paul
Avatar gebruiker
paul1
 
Berichten: 1049
Afbeeldingen: 390
Geregistreerd: ma 16 aug 2010, 22:08:23

Re: Pomp aansluiten in ster of in driehoek?

Berichtdoor bazzio » do 12 jul 2018, 14:37:25

Ja idd. Heb je een softstarter ertussen en een terugslagklep? Beide bieden bescherming voor de E-motor.
Avatar gebruiker
bazzio
 
Berichten: 523
Afbeeldingen: 54
Geregistreerd: do 16 maart 2017, 0:32:24
Woonplaats: Fijnaart

Re: Pomp aansluiten in ster of in driehoek?

Berichtdoor koi.gin » do 12 jul 2018, 19:02:26

paul1 schreef:Dank voor de reacties!

koi.gin schreef:Paul,

om te weten hoe je je nieuwe pomp moet aansluiten moet je eerst nagaan welke spanning je net heeft.


Hoi Gino,

Ik heb hier 3 x 380 V.

71456

Dus de oude was goed aangesloten in ster en de nieuwe sluit ik in driehoek aan.

Groeten,
Paul


Inderdaad Paul.
Volg hier de aanleg van de eerste airliftgestuurde vijver met een trommelfilter; viewtopic.php?t=5309
Avatar gebruiker
koi.gin
 
Berichten: 3681
Afbeeldingen: 878
Geregistreerd: wo 10 sep 2008, 19:56:52
Woonplaats: Oost-Vlaanderen

Re: Pomp aansluiten in ster of in driehoek?

Berichtdoor paul1 » do 12 jul 2018, 21:45:20

bazzio schreef:Ja idd. Heb je een softstarter ertussen en een terugslagklep? Beide bieden bescherming voor de E-motor.

Er heeft altijd een gewone schakelaar op gestaan en op de aanzuig zit een voetklep.

Groeten,
Paul
Avatar gebruiker
paul1
 
Berichten: 1049
Afbeeldingen: 390
Geregistreerd: ma 16 aug 2010, 22:08:23

Re: Pomp aansluiten in ster of in driehoek?

Berichtdoor Guyke » vr 13 jul 2018, 8:01:30

Hallo,

Volgens voorschrift:
Centrifugaalpompen
De 1 fase 230 Volt uitvoeringen zijn voorzien van een thermische beveiliging in de windingen van de motor.
De 3 fasen 400 Volt uitvoeringen zijn NIET voorzien van een ingebouwde thermische motorbeveiliging en deze dienen daarom los bijbesteld te worden.
Let na aansluiting bij 3 fasen motoren altijd of de motor de juiste draairichting heeft, aangegeven op de pomp.
Motoren met een vermogen van 4 KW of hoger dienen te worden voorzien van een ster/driehoekschakelaar of softstarter
Met een gewone schakelaar zijn de startstromen te groot.

Mvg
Guyke
Guyke
 
Berichten: 6007
Afbeeldingen: 951
Geregistreerd: wo 21 nov 2012, 20:33:59

Re: Pomp aansluiten in ster of in driehoek?

Berichtdoor dvrkoi » vr 13 jul 2018, 23:00:51

Sterk werk weer die info hier!
dvrkoi
 
Berichten: 1166
Afbeeldingen: 534
Geregistreerd: do 04 apr 2013, 22:43:08
Woonplaats: antwerpen

Re: Pomp aansluiten in ster of in driehoek?

Berichtdoor paul1 » za 14 jul 2018, 22:37:39

Guyke schreef:Hallo,

Motoren met een vermogen van 4 KW of hoger dienen te worden voorzien van een ster/driehoekschakelaar of softstarter
Met een gewone schakelaar zijn de startstromen te groot.

Mvg
Guyke


Voldoet deze?

Groeten,
Paul
Avatar gebruiker
paul1
 
Berichten: 1049
Afbeeldingen: 390
Geregistreerd: ma 16 aug 2010, 22:08:23

Re: Pomp aansluiten in ster of in driehoek?

Berichtdoor Guyke » zo 15 jul 2018, 8:21:09

Hallo
paul1 schreef:
Guyke schreef:Hallo,

Motoren met een vermogen van 4 KW of hoger dienen te worden voorzien van een ster/driehoekschakelaar of softstarter
Met een gewone schakelaar zijn de startstromen te groot.

Mvg
Guyke


Voldoet deze?

Groeten,
Paul

Deze is geschikt voor motoren tot 5,5 Kw en zou dus juist kunnen.
Vergeet ook niet er een thermische beveiliging op te plaatsen.

Mvg
Guyke
Guyke
 
Berichten: 6007
Afbeeldingen: 951
Geregistreerd: wo 21 nov 2012, 20:33:59

Re: Pomp aansluiten in ster of in driehoek?

Berichtdoor Guyke » zo 15 jul 2018, 8:56:05

Hallo,

Als je een ster/driehoek schakelaar moet aansluiten lees dan zeer aandachtig de bijsluiter.
De bruggetjes moeten er al zeker tussenuit. Je moet met zes draden van de schakelaar naar de pomp.

Ook de draairichting van de pomp nakijken (staat op de pomp)

Mvg
Guyke
Guyke
 
Berichten: 6007
Afbeeldingen: 951
Geregistreerd: wo 21 nov 2012, 20:33:59


Keer terug naar Kleine vragen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

  • Advertentie
ProfiDrum